De arbetslösa i Marienthal (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Arkiv moderna klassiker
Antal sidor
187
Utgivningsdatum
2014-11-06
Upplaga
1
Förlag
Arkiv förlag/A-Z förlag
Översättare
Svenja Hums
Originaltitel
Die Arbeitslosen von Marienthal
Medarbetare
Olofsson, Bengt (form)
Dimensioner
200 x 130 x 14 mm
Vikt
214 g
ISBN
9789179242640
De arbetslösa i Marienthal (häftad)

De arbetslösa i Marienthal

Häftad Svenska, 2014-11-06
179
Skickas inom 5-8 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
När textilfabriken i den lilla orten Marienthal i Österrike slog igen i spåren av den stora depressionen blev följderna förödande: ett helt samhälle kastades ut i arbetslöshet. Hur skulle befolkningen reagera? Skulle de resa sig i protest som många av samtidens radikala intellektuella trodde och hoppades?
Nej, blev det korta svaret från det unga forskarlag som 1933 med sin studie De arbetslösa i Marienthal (Die Arbeitslosen von Marienthal) kunde konstatera att bottenlöst elände inte i sig skapar sociala omvälvningar. Arbetslösheten ledde till resignation och apati snarare än vilja att förändra samhällets ekonomiska och sociala ordning. Arbetes dolda betydelse för det sociala och mänskliga livet blev tydlig när det försvann.
Marienthalstudien har kommit att bli ett av samhällsvetenskapens mest legendariska arbeten. Den var nyskapande i sitt sätt att kombinera kvalitativa och kvantitativa data och åttio år senare finns det fortfarande mycket att lära av forskarnas oförvägna sätt att använda sig av allt från biografiska intervjuer till hushållsbudgetar, föreningsdeltagande och kostnaden för att förverkliga barns julklappslistor. Boken kan än idag med fördel användas som introduktion till konsten att göra samhällsvetenskapliga undersökningar.
Den österrikiske sociologen Christian Fleck ger i sin inledning en introduktion till boken och författarna och svenske sociologen Paavo Bergman framhäver i sitt efterord Marienthalstudiens metodologiska och analytiska förtjänster och visar på dess centrala plats i studiet av arbetslöshet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. De arbetslösa i Marienthal
  2. +
  3. De arbetslösa och 1930-talskrisen : en kollektivbiografi över hjälpsökande arbetslösa i Stockholm 1928-1936 = The unemployed and the crisis of the nineteen thirties : a collective biography of applica

De som köpt den här boken har ofta också köpt De arbetslösa och 1930-talskrisen : en kollekti... av Thomas Fürth (inbunden).

Köp båda 2 för 288 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om De arbetslösa i Marienthal