Övervakning och straff : fängelsets födelse (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Arkiv moderna klassiker
Antal sidor
420
Utgivningsdatum
2017-12-01
Upplaga
5
Förlag
Arkiv förlag/A-Z förlag
Översättare
Carl Gustaf Bjurström
Originaltitel
Surveiller et punir. Naissance de la prison
Medarbetare
Olofsson, Bernt (form)
Dimensioner
200 x 130 x 25 mm
Vikt
460 g
SAB
Oeq:k
ISBN
9789179242923

Övervakning och straff : fängelsets födelse

(7 röster)  |   Läs 3 recensioner
Häftad,  Svenska, 2017-12-01
241
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Denna femte översedda och ombrutna upplaga innehåller för första gången illustrationerna ur den franska originalutgåvan.

Varför intar fängelset en så dominerande plats i dagens straffsystem? Den frågan står i centrum för Michel Foucaults Övervakning och straff (Surveiller et punir), den kanske mest inflytelserika i hans långa rad av civilisationskritiska undersökningar.

Den övergång från brutala kroppsstraff till fängelsestraff, som upplysningsmännen såg som en seger för humanism och förnuft, vill Foucault tvärtom se som följden av en ny och effektivare disciplinering av människorna. Denna strävan går igen på en rad områden, från 1600-talet och framåt: skolväsendet, arméerna och inte minst fabrikerna. När kroppsstraffen ersätts med fängelsestraff och fångvård innebär det att en äldre form av maktutövning ersätts av en ny och än mer långtgående, som ytterst syftar till människornas fullständiga normalisering och anpassning till det nya produktionssystemets krav. I fängelseinstitutionen får alla dessa tendenser sitt mest fullödiga uttryck.

I ett språk som vibrerar av patos och inlevelse med de förtryckta och plågade illustrerar Foucault sina teser med skakande inblickar i straffets och disciplineringens historia.

I en inledning till boken ger Sune Sunesson en klargörande presentation av Foucaults tänkande.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Övervakning och straff : fängelsets födelse
 2. +
 3. Kriminalpolitik : brott & straff i Sverige sedan 1965

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kriminalpolitik : brott & straff i Sverige seda... av Henrik Tham (häftad).

Köp båda 2 för 599 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Övervakning och straff : fängelsets födelse. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Övervakad? Anpassad?
  Bokmalen, 19 januari 2024

  Boken som förklarar hur vi ständigt är övervakade och internaliserar att disciplinera oss själva. Efter läsningen förstod jag t ex varför sociala medier känns så jobbiga och varför vi har hamnat i en situation med att hela tiden bygga och visa upp våra persona. Vi lever i anpassningens tid där var och en ska tämja och späka sin kropp och liv för att passa in. Denna bok ger perspektiv på just det, utifrån ett historiskt perspektiv. Detta är en av Foucaults mer läsvänliga böcker/texter. Intress... Läs hela recensionen

 2. Helt okej
  Agda, 12 november 2020

  Inget fel på boken, men rekommenderar att inte beställa snabbfrakt, då det definitivt inte tog 1-2 dagar innan boken kom fram.

 3. Förmedlar det den ska
  Liselotte Nyberg, 4 februari 2018

  Den här boken är en av de mer lättlästa vetenskapliga böcker inom sociologin och dess teorier. Det är lätt att förstå Foucault.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Michel Foucault