Från Brittiska Indien till Huseby bruk : järnvägen som arena för modernitet och kolonialism under lycksökaren och järnvägsentreprenören Joseph Stephens tid i Indien 1860-69 (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
222
Utgivningsdatum
2018-04-16
Upplaga
1
Förlag
Arkiv förlag/A-Z förlag
Medarbetare
Krishnan, Radhika (förf.) / Nite, Dhiraj Kumar (förf.) / Petersson, Margareta (red.)
Dimensioner
205 x 136 x 15 mm
Vikt
318 g
SAB
Lz Stephens, Joseph,Prbd:k
ISBN
9789179243043
Från Brittiska Indien till Huseby bruk : järnvägen som arena för modernitet och kolonialism under lycksökaren och järnvägsentreprenören Joseph Stephens tid i Indien 1860-69 (häftad)

Från Brittiska Indien till Huseby bruk : järnvägen som arena för modernitet och kolonialism under lycksökaren och järnvägsentreprenören Joseph Stephens tid i Indien 1860-69

(1 röst)
Häftad Svenska, 2018-04-16
194
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Det småländska godset Huseby bruk köptes år 1867 av den unge Joseph Stephens som gjort sig en förmögenhet på att bygga järnväg i Brittiska Indien. När Stephens avvecklade sin indiska affärsverksamhet samlade han noggrant ihop sina brev, arbetskontrakt och lönelistor och skickade hem dem till Huseby, där de länge låg bortglömda i en kista på vinden. År 2008 upptäcktes kistan och den unika dokumentsamlingen kom att dra till sig historiker från flera länder. I den här boken lägger de fram sina resultat.

Fram träder bilden av en historisk person och hans familj mitt i den koloniala expansion, globalisering och modernisering som svepte över världen under 1800-talet. Genom att utgå från Joseph Stephens och hans värld av envisa arbetare, fräcka konkurrenter och arroganta tjänstemän, långt från den koloniala maktens finrum, kan författarna ge nya perspektiv på det brittiska imperiet och dess verkningar i Indien och internationellt.

INNEHÅLL
Gunnel Cederlöf, "Huseby och det brittiska imperiet"
Margareta Petersson, "Joseph Stephens familjen och arkivet"
Henrik Chetan Aspengren, "Bombay möjligheternas stad"
Ingemar Gunnarsson, "Från lärling till 'ingenjör'"
Alexander Bubb, "Klass, bomull och 'Woddaries'"
Radhika Krishnan, "Järnvägsbygget ur arbetarnas perspektiv"
Dhiraj Kumar Nite, "En lycksökares liv och affärer i Indien och Skandinavien"
Margareta Petersson, "Drömmen om eldorado"
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Från Brittiska Indien till Huseby bruk : järnvägen som arena för modernitet och kolonialism under lycksökaren och järnvägsentreprenören Joseph Stephens tid i Indien 1860-69
  2. +
  3. PULS/Biologi 7-9 4:e uppl Fokus

De som köpt den här boken har ofta också köpt PULS/Biologi 7-9 4:e uppl Fokus av Berth Andréasson, Sture Gedda, Birgitta Johansson, Lars Bondeson, Ingemar Zachrisson (häftad).

Köp båda 2 för 597 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Från Brittiska Indien till Huseby bruk : ...