Historietter (cd-bok)
Fler böcker inom
Format
CD-bok
Språk
Svenska
Inläsare
Krister Henriksson
Utgivningsdatum
2007-04-01
Förlag
Bonnier Audio
Dimensioner
129 x 129 x 14 mm
Vikt
100 g
SAB
Hc
ISBN
9789179535490
Historietter (cd-bok)

Historietter

(1 röst)
CD-bok Svenska, 2007-04-01

Slutsåld

Finns även som
Visa alla 8 format & utgåvor
Hjalmar Söderbergs stilistiska mästerskap framstod med full kraft redan när hans Historietter publicerades 1898. Det var hans andra bok och den blev en milstolpe i svensk litteratur. De korta berättelserna "Historietter", som var författarens egen uppfunna term, hade mestadels ett ganska vardagligt innehåll, men var samtidigt sprängfyllda av innebörd som inspirerade till mängder av individuella tolkningar.

Han beskriver glasklart enkla mänskliga situationer som laddas av gåtfull mångtydighet och lockar fram tolkningsmöjligheter på ett sätt som erinrar om Baudelaires prosadikt. Hjalmar Söderberg har med historietterna skapat en helt ny litterär genre som hade sin bakgrund i de kåserier som han under några år skrev i Svenska Dagbladet under signaturen "Tuppy".

I den här utgåvan har Krister Henriksson gjort ett personligt urval ur historietterna. Dessutom läser han novellen "Kyssen" som publicerades i novellsamlingen "Det mörknar över vägen" 1907. Musikvinjetter ur Wilhelm Stenhammars "Sensommarnätter", "Tre fantasier" och "Pianosonat g moll". Staffan Scheja, piano.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Hjalmar Söderberg