Knaster (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
385
Utgivningsdatum
2021-11-29
Förlag
Volante
ISBN
9789179650483
Knaster (e-bok)

Knaster E-bok

Medvetandets gåta och illusionen av ett jag

(2 röster)  |  Läs 1 recension
E-bok,  Svenska, 2021-11-29
209
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Den blöta klump som är vår hjärna väger knappt ett och ett halvt kilo och utgör två procent av kroppsvikten. Ja, lite mindre hos en tidigare ledamot i Franska akademien, som det ska visa sig i hjärnforskaren Pontus Waslings bok och upptäcktsfärd i jakten på vårt jag. Ändå är det som vår hjärna åstadkommer ett av de största mysterierna i universum: vårt medvetande och vår uppfattning om oss själva som varelser med personlighet, känslor och uppfattningsförmåga.

Pontus Wasling tar sig an denna gåta med både vetenskaplig nit och en stor portion allmänmänsklig nyfikenhet, genom fallbeskrivningar ur verkligheten och med vetgiriga utflykter i forskningsrön såväl som i litteraturhistorien och filosofin. Och inte minst tar han sig för att undersöka sitt eget medvetande på högst konkreta och ibland rent flytande sätt. Det är nämligen ingen liten utmaning att förstå hur det mänskliga medvetandet fungerar.

Vissa säger att vårt medvetande är den största gåtan som återstår att lösa. Andra tror att det aldrig kommer att gå att förstå vad det är. Några påstår tvärtom att problemet redan är löst. Kan det vara så att vi inte kommer längre än till konstaterandet att det bara är en serie knastrande impulser i den där blöta klumpen vi bär omkring på?

För västerlandets filosofer har medvetandet länge varit så självklart att det inte ens har varit en intressant fråga förrän ganska nyligen, samtidigt som tänkare i andra delar av världen sedan länge har varit intresserad av detta problem.

Pontus Waslings syfte är inte bara att försöka ge oss svar, utan framförallt att utmana våra mest grundläggande föreställningar och åsikter om vad vi egentligen är. Tillsammans med Sveriges mest nyfikne neurolog får du chansen att vackla i dina mest grundläggande uppfattningar och intuitiva sanningar om dig själv och världen du befinner dig i. När du slår igen Knaster är det till exempel inte helt säkert att du längre tror dig ha ett fast och enhetligt jag ...
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Knaster. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Spännande om hjärnan
    Sebastian , 3 december 2021

    Fascinerande att få veta så mycket om hur vår hjärna och vårt medvetande fungerar. Lättläst är den med, utan att vara simpel.
    Jag tycker absolut att du ska läsa denna bok.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Pontus Wasling