Masonit : de oanade möjligheternas material (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
160
Utgivningsdatum
2004-11-01
Upplaga
1
Förlag
*Byggförlaget
Illustrationer
fotografier
Dimensioner
200 x 160 x 20 mm
Vikt
340 g
SAB
Ic-c.5,Ppacb,Phh
ISBN
9789179882532
Masonit : de oanade möjligheternas material (häftad)

Masonit : de oanade möjligheternas material

Häftad Svenska, 2004-11-01

Slutsåld

Masonit De oanade möjligheternas material är den andra delen i Byggförlagets nya serie om byggnadsmaterial. Här berättar Jonas Fröberg historien om materialet från första början fram till idag. I en text illustrerad med ett rikt och varierande fotomaterial beskrivs masonitens alla möjliga och i en del fall omöjliga användningsområden, från Masonitepaviljongen på Stockholmsutställningen, till nyritade möbler av Uglycute, fritidshus av Thomas Sandell och sportstugor av Gert Wingårdh.
År 1929 stod Europas första Masonitefabrik färdig i Rundvik, Västerbotten (Masonite med stort M och litet e är det ursprungliga varumärket). William H. Mason hade kommit på ett sätt att ta tillvara flis, en restprodukt av skogsavverkningen som tidigare bara hade legat och ruttnat bort i skogen. Med hans metod sprängdes flisen i kanoner, för att sedan bindas ihop under varmpressning till något som kom att kallas Mason board, eller Masoniteskivor på svenska.
Lanseringen skedde i samband med funktionalismens genombrott. Materialets användningsområden framstod som obegränsade, snart sagt allt kunde göras med Masonite. Materialet blev en viktig del i byggandet av folkhemmet. I hus användes det till bland annat innerväggar, ytterväggar, köksinredningar, golv, tak och möbler, och vid byggen gjordes gjutformar för betong i Masonite för att få de släta ytorna som var så populära hos funkisarkitekterna. Även i båtar, bilar och tåg för att inte tala om lådbilar, lådbåtar, sparklådor, kanoten Urca och andra hembyggen var materialet populärt.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jonas Fröberg

Övrig information

Den andra delen i Byggförlagets serie om byggmaterial handlar om masonit. Materialet som föddes ur skogsindustrins restprodukter kunde användas till nästan vad som helst: inner- och ytterväggar, tak, golv, möbler, bilar, båtar, ja allt du kan tänka dig. Detta är en bok om masonitens alla tänkbara - och otänkbara - användningsområden.