Draken : När Kinas pengar och spioner kom till Sverige (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.1 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2022-09-12
Förlag
Mondial
ISBN
9789180022521
Draken : När Kinas pengar och spioner kom till Sverige (e-bok)

Draken : När Kinas pengar och spioner kom till Sverige E-bok

(3 röster)
E-bok,  Svenska, 2022-09-12

Styckköp

64

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
För bara ett decennium sedan satsades det stort på att öka Sveriges handel och utbyte med Kina. Idén var att tjäna massor med pengar, och samtidigt exportera våra svenska demokratiska värderingar. Hållningen ses av många idag som naiv, kanske rentav farlig.

Medan Sverige prioriterat löften om jobb och affärer har vår ekonomi blivit så sammantvinnad med kinesiska intressen att frågan blivit oundviklig: Vad kommer egentligen först, demokratin eller pengarna?

Draken blottlägger hur Kina strategiskt arbetar med att påverka Sverige och utöka sitt inflytande: Genom diplomatiska kanaler, som i fallet Gui Minhai. Genom att köpa upp företag, som i fallet Volvo Cars. Och genom att placera underrättelseagenter på svensk mark för att bedriva spionage mot svenska medborgare.

*

Tobias Andersson Åkerblom är grävande reporter på Göteborgs-Posten. Han har tidigare bott och arbetat i Kina. Hans förra bok Modeslavar belönades med en Guldspade.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Tobias Andersson Åkerblom

  • Modeslavar: den globala jakten på billigare kläder

    Moa Kärnstrand, Tobias Andersson Åkerblom

    Vinnare av Guldspaden 2017 samt Natur & Kulturs Debattbokspris 2017 I västvärlden talas det ofta om en demokratisering av mode, om hur de billiga klädkedjorna möjliggör för alla att klä sig moderiktigt. De senaste trenderna manglas ut till kun...