Ut ur Kabul : Den svenska evakueringen från Afghanistan (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
447
Utgivningsdatum
2023-04-10
Förlag
Bazar Förlag
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
37 x 223 x 153 mm
Vikt
760 g
SAB
S
ISBN
9789180064415

Ut ur Kabul : Den svenska evakueringen från Afghanistan

(9 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-04-10
231
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
I augusti 2021 faller Kabul i talibanernas händer. Den svenska ambassaden evakueras hastigt under dramatiska omständigheter. Kvar lämnas alla lokalanställda afghaner och tolkar. Om talibanerna får tag på dem är deras liv i fara.

Situationen blir snart politiskt och moraliskt ohållbar och Sverige inleder en operation för att föra ut sina lokalanställda. Obeslutsamhet, trassel med tillstånd och tolkning av lagar samt en pandemi gör processen både krånglig och utdragen, och en grupp civila säkerhetsoperatörer tvingas ta täten.

För varje timma minskar möjligheten att ta sig ut ur Afghanistan, och utanför Kabuls flygplats sitter tiotusentals desperata människor fast i ett kokande folkhav. Samtidigt är en självmordsbombare från Islamiska staten på väg mot flygplatsen.

Robert Karjel har intervjuat alla som deltog i Sveriges insats och upplevde den inifrån - från ministrar och ambassadörer till ljusskygga specialförband och lokalanställda afghaner. Ut ur Kabul är ett dokument som skildrar det djupa mänskliga lidande som uppstod när Sverige lämnade Afghanistan.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ut ur Kabul : Den svenska evakueringen från Afghanistan
 2. +
 3. Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och Stalin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och ... av Thomas Tynander (inbunden).

Köp båda 2 för 480 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Ut ur Kabul : Den svenska evakueringen från Afghanistan. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Inte en dokumentär rapport men...
  Jonas S, 2 augusti 2023

  ..ack så bra läsning måste jag säga.

  Jag läste någon recension där man inte upplevde att detta var en dokumentär berättelse utan snarare ytterligare skönlitterär bok om skeendena som var dramatiserad.
  Kan ligga lite i det men gillade anslaget och det som berättades om de enorma instaser som gjordes.

  Dock anser jag att medias bild av att boken visar på att Försvarsmakten var passiv känner jag inte att den stämmer när man väl läser vad det gjorde...
  Men läs boken och b... Läs hela recensionen

 2. Tankeväckande läsning i en komplex verklighet.
  Alf Andersson, 7 maj 2023

  Tankeväckande läsning, när man själv lever i det välordnade samhälle som vi vuxit upp i och som vi tar för givet. Afghanistan, som har sitt ursprung i det rike som bildades 1747, har däremot genomlidit ett otal olika styrelseformer genom åren. Konflikter mellan stam- och klanhövdingar, och inblandning av stormakter som Storbritannien, Ryssland/Sovjetunionen och USA. Reformer har genomförts för att modernisera landet under tidigt 1900-tal, men kamp om makt och över utveckling har genomsyrats a... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Robert Karjel

Bokvideo