Folke Bernadotte och de vita bussarna (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
460
Utgivningsdatum
2022-01-26
Förlag
Lind & Co
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
233 x 165 x 34 mm
Vikt
841 g
SAB
K.54
ISBN
9789180182355

Folke Bernadotte och de vita bussarna

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2022-01-26
177
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Det är år 1945. I andra världskrigets slutskede sänder den svenska regeringen ut en Rödakorsexpedition under ledning av Folke Bernadotte för att rädda norska och danska fångar ur de tyska koncentrationslägren. Uppdraget blev känt för sina vita bussar med Rödakorsemblem. Under livsfarliga omständigheter lyckas några hundratal svenska män och kvinnor rädda tiotusentals lägerfångar från det sammanstörtande Tredje riket till friheten i Sverige. I boken skildras bland annat Bernadottes egen dramatiska resa till koncentrationslägret Ravensbrück och hans hemliga förhandlingar med förintelsearkitekten Heinrich Himmler.

SUNE PERSSON (19382014) var docent vid Statsvetenskapliga institutionen i Göteborg.

"Det är en rafflande skildring författaren tillhandahåller. Läsaren kastas mellan de hemskaste lägermiljöer och nattliga överläggningar mellan Bernadotte och Himmler. Triviala omständigheter blandas med högdramatiska, personliga med storpolitiska [...] Sune Persson har gjort oss en stor välgärning med sitt arbete om de vita bussarna. Det är dessutom en ovanligt spännande bok!"
Jönköpings-Posten
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Folke Bernadotte och de vita bussarna
  2. +
  3. Gustav Vasa och hans fiender : från Kristian II till Nils Dacke

De som köpt den här boken har ofta också köpt Gustav Vasa och hans fiender : från Kristian II... av Heikki Ylikangas (inbunden).

Köp båda 2 för 412 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Folke Bernadotte och de vita bussarna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Mycket läsvärd

    Med risk för egna liv, gjorde några få så mycket. Diplomati, prestigekonkurrens. I krig förekommer det hemskheter på alla sidor. Att vinnaren skriver historien, är inget nytt, men att även vinnaren begick hemskheter som här kommer i dagen. Ex att brittiska flyg den 3 maj 1945, flygbombade fartyg i Lübecks hamn och att därmed 8000 eller 10000 krigsfångardödades, var nytt för mig.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Sune Persson