Jag var Mengeles patolog : en läkares ögonvittnesskildring från Auschwitz (pocket)
Ingår i kampanjer:
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
230
Utgivningsdatum
2023-02-13
Förlag
Lind & Co
Översättare
Eva-Teresia Lundberg
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
178 x 110 x 15 mm
Vikt
134 g
SAB
Lz Nyiszli, Miklós,Koafh-mb.54
ISBN
9789180186049
Jag var Mengeles patolog : en läkares ögonvittnesskildring från Auschwitz (pocket)

Jag var Mengeles patolog : en läkares ögonvittnesskildring från Auschwitz

(12 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2023-02-13
79

8% rabatt med kod MARS8 i kassan

Gäller t.o.m. 4 mars. Villkor.

 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Läkaren Miklós Nyiszli anlände till förintelselägret Auschwitz i maj 1944. Waffen-SS fick kännedom om hans medicinska kompetens och lät honom tjänstgöra som patolog åt lägrets ökände chefsläkare Josef Mengele i åtta månader. Nyiszli blev ögonvittne till det industriella massmordet och i krematorierna utförde han otaliga obduktioner och undertecknade rapporterna med sitt eget fångnummer. Mirakulöst nog överlevde Nyiszli dödsmarschen från Auschwitz och därefter tre andra koncentrationsläger innan befrielsen. Efter hemkomsten, 1946, skrev han ner sin skräckinjagande skildring. Boken var en av de första där Auschwitz fasor beskrevs i detalj. Den har utgivits på en lång rad språk, sålt i hundratusentals exemplar och legat etta på New York Times bästsäljarlista.

MIKLÓS NYISZLI (1901 1956) blev arresterad efter nazisternas invasion av Ungern under andra världskriget. Tillsammans med sin fru och dotter skickades hans till Auschwitz. Nyiszli, liksom hans familj, överlevde och kunde återvända hem, till vad som i dag är en del av Rumänien.

"Den bästa kortfattade skildringen av upplevelser från Auschwitz som finns"
The New York Review of Books

"viktigt vittnesbörd från de mörkaste kapitlen i människans historia"
Smålandsposten

"Det är en förvånansvärt sakligt berättad bok, men väcker ändå starka känslor och den eviga frågan 'hur kunde det hända' svävar som en ond ande över den raka berättelsen."
Nya Wermlands-Tidningen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Jag var Mengeles patolog : en läkares ögonvittnesskildring från Auschwitz
 2. +
 3. Tvillingarna i Auschwitz : den inspirerande och sanna historien om en liten flicka som överlever fasorna i doktor Mengeles helvete

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tvillingarna i Auschwitz : den inspirerande och... av Eva Mozes Kor, Lisa Rojany Buccieri (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Jag var Mengeles patolog : en läkares ögonvittnesskildring från Auschwitz. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Historisk bok
  Pia Delin, 2 februari 2024

  En bok där handlingen är hemsk men dock sann. Viktigt att veta så det inte händer igen. Vilka hemska människor det finns på vår jord.

 2. Om verksamheten i Birkenau-Auschwitz
  Bertil Livertz, 5 december 2023

  Boken är mycket mer inträngande och tar upp mer händelser och detaljer i verksamheten än jag läst i någon annan bok i detta ämne - jag har läst många. Även intervjuer jag hört och sett har inte varit så detaljrika. Lägret var som ett samhälle där materialet är människor och författaren (fånge som skiljs från sin fru och barn vid ankomsten till lägret) uttas som läkare och patolog och arbetar under Josef Mengele som inte alls ser sig som ond utan tvärtom som tyska rasens och mänsklighetens beskyddare bla genom sina tvillingstudier.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Miklós Nyiszli