Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
288
Utgivningsdatum
2021-07-02
Förlag
Modernista
SAB
Hc
ISBN
9789180230803
Kejsarn av Portugallien (inbunden)

Kejsarn av Portugallien

Inbunden Svenska, 2021-07-02
189
Ännu ej utkommen – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken boken går att köpa.
Finns även som
Visa alla 10 format & utgåvor
En av den svenska litteraturens mest storslagna romaner

Berättelsen om den värmländske torparen Jan i Skrolycka och hans gränslösa faderskärlek är en av de mest storslagna i den svenska litteraturen. När Jans älskade dotter Klara Fina reser till Stockholm för att arbeta och betala av en skuld åt fadern blir hans saknad övermäktig och han förlorar sig i en fantasivärld, där han är kejsare av det lyckliga landet Portugallien. År efter år går han till ångbåtsbryggan och väntar på att dottern ska komma tillbaka, fast nu upphöjd till kejsarinna.
Som den kejserliga höghet han är - eller som traktens dåre - kan Jan bryta mot alla sociala skrankor, han sätter sig längst fram i kyrkan, uppvaktar en adelsman på födelsedagen och säger sanningar som ingen annan vågar formulera. Men när Klara Fina till slut återvänder blir hon förkrossad av hans galenskap och tar modern med sig därifrån.

 

SELMA LAGERLÖF [1858-1940] är ett av svensk litteraturs största namn, översatt till 60 språk med verk som debutromanen Gösta Berlings saga (1891), Jerusalem (1901-1902), den Löwensköldska trilogin och den självbiografiska »Mårbacka-sviten«. Lagerlöf var den första kvinnan i Svenska Akademien - och den första kvinnliga Nobelpristagaren i litteratur (1909). Kejsarn av Portugallien utkom första gången år 1914.
Visa hela texten

Fler böcker av Selma Lagerlöf