Argentinas galenskap : de tre romanerna - Tunneln ; Om hjältar & gravar ; Abaddon, utplånaren (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
990
Utgivningsdatum
2021-07-15
Förlag
Modernista
Översättare
Martin Rogberg, Peter Landelius, Annika Ernstson
Medarbetare
Maglio, Pietro (red.)
Dimensioner
218 x 162 x 65 mm
Vikt
1356 g
SAB
Hce
ISBN
9789180231046
Argentinas galenskap : de tre romanerna - Tunneln ; Om hjältar & gravar ; Abaddon, utplånaren (inbunden)

Argentinas galenskap : de tre romanerna - Tunneln ; Om hjältar & gravar ; Abaddon, utplånaren

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2021-07-15
230
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Tre vidunderliga romaner samlade i en volym

»Ernesto Sábato var en av 1900-talets viktigaste latinamerikanska romanförfattare. Argentinas galenskap samlar hans tre, på olika vis fullkomligt hisnande, romaner.« Hanna Nordenhök, Expressen

»Vresigt, trasigt och vackert om ett Argentina i upplösningstillstånd.« Oscar Westerholm, Sydsvenskan

Argentinaren Ernesto Sabato publicerade endast tre romaner, vilka tillsammans bildar ett säreget litterärt universum.
I debuten Tunneln från 1948, som influerats av surrealismen, mördar målaren Juan Pablo Castel den enda människa som förstår honom. Mästerverket från 1961, Om hjältar och gravar, låter 1950-talets Buenos Aires växa till en myllrande hallucination, där det gamla kolonialväldets galenskap möter galenskapen i modernitet och kapitalism, varefter den löst sammanhållna trilogin år 1974 kulminerar i Abaddón, utplånaren - en fragmentarisk, upplöst roman där självbiografiska spår vävs in i apokalyptiska visioner av såväl bibliska förintelser som bomben i Hiroshima och Vietnamkriget.
Med dessa vidunderliga romaner, här samlade i en volym, gav Ernesto Sabato en avgörande impuls till den magiska realismen och förändrade Latinamerikas litteratur i grunden.
I svensk översättning av Martin Rogberg [Tunneln], Peter Landelius [Om hjältar och gravar] och Annika Ernstson [Abaddon, utplånaren], med ett nyskrivet förord av Anders Cullhed, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.

ERNESTO SABATO [1911-2011] var en argentinsk författare och fysiker. Efter andra världskriget gav han upp sin karriär som vetenskapsman för litteraturen. Utöver de tre romanerna publicerade han en rad essäböcker och ledde en kommission som undersökte den argentinska diktaturens förbrytelser på 1970-talet; först därefter blev han tvungen att lämna hemlandet.

 
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Argentinas galenskap : de tre romanerna - Tunneln ; Om hjältar & gravar ; Abaddon, utplånaren
  2. +
  3. De vilda detektiverna

De som köpt den här boken har ofta också köpt De vilda detektiverna av Roberto Bolano (pocket).

Köp båda 2 för 288 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Argentinas galenskap : de tre romanerna - Tunneln ; Om hjältar & gravar ; Abaddon, utplånaren. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. En fantastisk upplevelse
    Edward Grutzky, 21 augusti 2021

    Sábato är en märklig figur i den argentinska litteraturen. Jag vet inte om man kan förstå hans böcker utan att känna till argentinsk historia. Jag har gång på gång läst hans två senare romaner på spanska, den första, Tunneln, är obegriplig för mig och har aldrig förstått dess framgång. De andra två är mästerverk och den som kom på tanken att kalla utgåvan för "Argentinas galenskap" gjorde ett förbluffande bra val. Hatet, polariseringen, fanatismen, upplysningsideal kontra barbari är teman som... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ernesto Sabato