Argentinas galenskap: De tre romanerna (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
992
Utgivningsdatum
2021-07-15
Förlag
Modernista
Översättare
Annika Ernstson, Martin Rogberg
SAB
Hce
ISBN
9789180231046
Argentinas galenskap: De tre romanerna (inbunden)

Argentinas galenskap: De tre romanerna

Inbunden Svenska, 2021-07-15
219
Ännu ej utkommen – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken boken går att köpa.
Tre vidunderliga romaner samlade i en volym

Argentinaren Ernesto Sabato publicerade endast tre romaner, vilka tillsammans bildar ett säreget litterärt universum.
I debuten Tunneln från 1948, som influerats av surrealismen, mördar målaren Juan Pablo Castel den enda människa som förstår honom. Mästerverket från 1961, Om hjältar och gravar, låter 1950-talets Buenos Aires växa till en myllrande hallucination, där det gamla kolonialväldets galenskap möter galenskapen i modernitet och kapitalism, varefter den löst sammanhållna trilogin år 1974 kulminerar i Abaddón, utplånaren - en fragmentarisk, upplöst roman där självbiografiska spår vävs in i apokalyptiska visioner av såväl bibliska förintelser som bomben i Hiroshima och Vietnamkriget.
Med dessa vidunderliga romaner, här samlade i en volym, gav Ernesto Sabato en avgörande impuls till den magiska realismen och förändrade Latinamerikas litteratur i grunden.
I svensk översättning av Martin Rogberg [Tunneln], Peter Landelius [Om hjältar och gravar] och Annika Ernstson [Abaddon, utplånaren], med ett nyskrivet förord av Anders Cullhed, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.

 

ERNESTO SABATO [1911-2011] var en argentinsk författare och fysiker. Efter andra världskriget gav han upp sin karriär som vetenskapsman för litteraturen. Utöver de tre romanerna publicerade han en rad essäböcker och ledde en kommission som undersökte den argentinska diktaturens förbrytelser på 1970-talet; först därefter blev han tvungen att lämna hemlandet.

 
Visa hela texten

Fler böcker av Ernesto Sabato