Drömmar i krigets skugga (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
272
Utgivningsdatum
2021-09-03
Förlag
Modernista
Översättare
Jan Ristarp
Originaltitel
Dreams in a Time of War
SAB
Gz Ngugi Wa Thiong'o
ISBN
9789180231121
Drömmar i krigets skugga (inbunden)

Drömmar i krigets skugga

Inbunden Svenska, 2021-09-03
189
Ännu ej utkommen – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken boken går att köpa.
Självbiografisk barndomsskildring om krig & kolonialism

»En skimrande memoarbok. Ngugi wa Thiong'os kritik blir än skarpare genom den friska iakttagelse som präglar de gripande och inkännande minnesbilderna.« | Magnus Eriksson, Svenska Dagbladet

Han är osäker på vilket barn i ordningen han är, möjligen faderns tjugofjärde. Men han är sin mors femte, det vet han. En dag berättar hon att hans stora dröm går i uppfyllelse - han ska få börja i skolan. Men han måste lova henne en sak: att alltid göra sitt bästa.
Pakten med modern tar den unge pojken från byn Limuru och ut i den stora världen. Men 1940-talet är en våldsam tid. Den brittiska kolonialmaktens grepp om Kenya hårdnar och Mau-Mau-gerillan intensifierar kampen för nationell självständighet. Men för skolpojken handlar det också om att ha råd med ett par skor, vilket är villkoret för släppas in på gymnasiet. Och såväl kriget som behovet av fotbeklädnad når långt in i den fattiga familjen där hemma.
I denna självbiografiska barndomsskildring från 2010 berättar den världsberömda författaren om en uppväxt under krig och kolonialism erfarenheter som gör att han på 1970-talet börjar skriva på sin hembys språk och byter namn till - Ng g wa Thiong o.

 

Ng g wa Thiong o [f. 1938] är en kenyansk författare och dramatiker. Sina första romaner skrev han på engelska under namnet James Ngugi. Senare återtog han sitt födelsenamn och började på olika sätt ta ställning för de afrikanska minoritetsspråken. Han skriver sedan länge på hemspråket gikuyu och översätter själv sina böcker till engelska.
Visa hela texten

Fler böcker av Ngugi Wa Thiong'O