Carol (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (285.4 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Edda Magnason
Utgivningsdatum
2021-08-04
Förlag
Modernista
Översättare
Karin Lindeqvist
ISBN
9789180233545

Carol Ljudbok

(3 röster)
Ljudbok,  Svenska, 2021-08-04

Styckköp

159

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Boken bakom den hyllade storfilmen Carol med Cate Blanchett och Rooney Mara - Vald till en av Årets bästa böcker i DN: »En utsökt febrig kärlekshistoria med en perfekt inledningsscen bland varuhusets julglitter.«

»En mästerlig skildring av utsatt kärlek.« The Independent

Therese Belivet, 19, drömmer om att bli scenograf och jobbar extra över julen i en leksaksaffär. En dag expedierar hon en elegant kvinna. Tillsammans hittar de en julklapp åt kvinnans dotter. Therese får en adress för paketleverans; kvinnans namn är Carol Aird. Therese får impulsen att skicka Carol ett julkort. Det blir början på en passionerad kärleksaffär - men en som också gör att Carol riskerar att förlora vårdnaden av sin dotter. Maken har hyrt en privatdetektiv som förföljer kvinnorna och buggar dem.
I den hyllade filmen baserad på Patricia Highsmiths bok - i regi av Todd Haynes - spelar Cate Blanchett Carol och Rooney Mara gestaltar Therese. Vid premiärvisningen på Cannes Filmfestival fick filmen en tio minuter lång stående ovation av den samlade presskåren och den har därefter fått mer än 250 nomineringar och vunnit över 70 internationella filmpriser.

PATRICIA HIGHSMITH [1921-1995], född Mary Patricia Plangman, i Fort Worth, Texas, är en av amerikansk litteraturs stora roman- och novellförfattare. Högst värderade är hennes första två böcker: debutromanen Främlingar på ett tåg [Strangers on a Train, 1950] och den lesbiska kärleksromanen Carol [1952]. Patricia Highsmith publicerade Carol med titeln The Price of Salt bakom pseudonymen Claire Morgan. Förlagets beskrivning på omslaget löd: »Romanen om en kärlek samhället förbjuder«. Fyrtio år senare trycktes romanen igen, med titeln Carol och i Patricia Highsmiths eget namn.

»Det säger något om Highsmiths skicklighet som författare att hon så tidigt inte bara skriver en bok med ett ärende, som flyttar fram föreställningen om vilken typ av kärlek som ryms i en kärleksroman, utan dessutom gör den så rik att den når psykologiska skikt som finns i kärlek och förälskelser generellt.« Åsa Beckman, DN

»Kräver att bli läst långt inpå natten med brinnande ögon och rusande hjärta.« Val McDermid
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Patricia Highsmith