Tankar (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
349
Utgivningsdatum
2022-08-10
Förlag
Modernista
Översättare
Sven Stolpe
Originaltitel
Pensées
Dimensioner
216 x 144 x 28 mm
Vikt
512 g
SAB
C:d,D
ISBN
9789180237604
Tankar (inbunden)

Tankar

Inbunden Svenska, 2022-08-10
204
  • Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Blaise Pascal var ett matematiskt underbarn, som utbildades av sin far och fick ytterligare näring i kretsen av vetenskapsmän och filosofer kring munken Marin Mersenne i Paris. Han delade den berömda tänkaren René Descartes världsuppfattning, vilken skilde mellan kropp och själ, människa och natur. Men efter en olyckshändelse år 1654 genomgick han en religiös kris, som ledde honom bort från Descartes mekaniska världsbild och mot en allt djupare mysticism. Han drog sig tillbaka till ett kloster utanför Versailles, där han utvecklade sin religiösa filosofi. Tänkandet kom för honom att stå långt över den kroppsliga verkligheten - men bara med hjälp av känslan och kärleken, menade Pascal, är det möjligt att nå ända fram till Gud.
Tankar är en samling fragment som Pascal arbetade med under den sjukdomsperiod som ledde fram till hans död. Trots att boken aldrig färdigställdes är den en av de viktigaste skrifterna i västerlandets filosofi. I mer än trehundra år har den inspirerat författare, poeter, teologer, filosofer och vetenskapsmän.
I svensk översättning av Sven Stolpe och med ett nyskrivet förord av Erik Bergqvist, poet och kritiker.

BLAISE PASCAL [1623-1662] var en fransk matematiker, fysiker, filosof och författare, som gjorde flera avgörande upptäckter inom matematik och fysik. Han uppfann bland annat den första räknemaskinen och gjorde grundläggande experiment med kvicksilverbarometern. Han levde nära sin välutbildade syster, Jacqueline Pascal, som satte honom i kontakt med den jansenitiska rörelsen och dess stränga religiositet. Tankar publicerades första gången år 1670.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Tankar
  2. +
  3. Andetaget, livet, evigheten: vägledning i varje ögonblick

De som köpt den här boken har ofta också köpt Andetaget, livet, evigheten: vägledning i varje... av Sofia Sivertsdotter (häftad).

Köp båda 2 för 404 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Blaise Pascal