Skriva romaner: Upplaga 2 (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.4 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2021-11-03
Förlag
Books on Demand
ISBN
9789180274074
Skriva romaner: Upplaga 2 (e-bok)

Skriva romaner: Upplaga 2 E-bok

E-bok,  Svenska, 2021-11-03
179
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
När du bestämt dig för att skriva en roman så gör det. Bara sätt igång och njut av skapandeprocessen. Ibland kommer det att ta emot av olika orsaker och då kommer den här handboken att vara ett nödvändigt stöd. Om du inte redan gjort det kommer du så småningom att upptäcka principen att det gäller att förstå reglerna innan man bryter mot dem.

I handboken presenteras en fungerande skrivprocess och en strukturerad modell för den spagettiröra av metoder och begrepp som tagits fram under hundratals år. En utveckling som accelererats under de senaste decennierna när skrivande blivit ett folknöje. Ett akademiskt perspektiv blandas med personliga reflektioner.

Det finns många sätt att presentera skrivande. Det är till exempel en konstnärlig och helande process. I handboken bygger angreppssättet i stället på kreativt skrivande utgående från de komponenter som bygger upp en roman. Ansatsen till strukturering av innehållet kombinerat med ambitionen att ge en helhetssyn över skrivprocessen leder ofelbart till en del överlapp i handboken. Med en lämplig mängd repetition kan läsaren använda den både från pärm till pärm och för att specialstudera avsnitt som matchar speciella problem under arbetet.

En summarisk lista över de viktigaste är berättelse-komponenterna Handling om, Karaktär, Handling av, Relation och Dialog. För ett ännu bättre resultat bör avsnitten om Dramaturgi och Gestaltning läsas noggrant. I samband med att gestaltning diskuteras gör handboken en djupdykning i det närmast mytiska begreppet "Visa inte berätta". För att ännu bättre kunna förstå texter och sig själv som författare har avsnitten om Stil och Estetik lagts till. Lämpligt nog avslutas handboken med stöd för Efterarbetet. En tidsödande konstart som går att strukturera så att den inte slukar författaren.

Genom hela handboken ges massvis av exempel. Ibland korta på några rader och ibland längre exempel som omfattar hela genrer, som spänningsromaner och feelgood.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Håkan Gulliksson