Folk som sår i snö (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
314
Utgivningsdatum
2022-09-21
Förlag
Bokfabriken
Medarbetare
Möllersten, Lukas (form)
Dimensioner
217 x 142 x 28 mm
Vikt
472 g
SAB
Hc
ISBN
9789180310543
Folk som sår i snö (inbunden)

Folk som sår i snö

(11 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-09-21
229
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Folk som sår i snö Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
 

VINNARE AV ÅRETS BOK 2023!

Ingen ska komma och berätta för Máriddja när hon ska dö och ingen kan dra ur 85-åringen sanningen om cancerdiagnosen hon fått.

Särskilt maken Biera måste hållas ovetande. Den enda hon kan anförtro sig åt är Siri, en växeltelefonist i den nya telefonapparatmaskinen som gubben skaffat bakom hennes rygg.

Kajs mamma är död utan att ha yppat sin hemlighet. Kan Norrbotten ge Kaj en plats att slå rot och kommer Mimmi våga be honom om det hon längtar efter mer än allt? För sägnen säger att ingenting får kallas vid sitt rätta namn för då kan allt gå förlorat.

Det börjar med andra ord bli hög tid att tjuvskjuta en älg. Och tända på en lada.

TINA HARNESK (född 1984) arbetar till vardags som biblioteksassistent och bor på ett berg utanför Arvidsjaur med sin man och barn. Hon är uppvuxen i Jokkmokk. Folk som sår i snö är hennes debut.

 

"Med en alldeles egen ton kärv, rolig, sorglig, vacker och med en 85-årig hjältinna att älska!"

- Ur juryns motivering, Årets bok

 

NOMINERAD TILL ADLIBRISPRISET FÖR ÅRETS DEBUT

 

Pressröster:

 

"... en fantastisk historia och läsupplevelse. Berättad med kärlek och ett så levande och så vackert språk att ögat nästan tåras [ ] en måste-bok för alla läsintresserade, kanske rentav årets julklapp för läsande människor..."

- Gunnel Ekman, Norrbottens-Kuriren

 

"... som hon gör det! Hennes roman är burlesk och halsbrytande, befolkad av färgstarka oförglömliga karaktärer."

- Ingalill Mosander, Aftonbladet

 

"Och så vävs människor och möten ihop på ett helt underbart sätt [...] det är otroligt fint [...] jag dras verkligen in i berättandet."
- Titti Schultz, SVT Go Kväll

 

"En av årets bästa [...] Det här är inte bara en generationsroman, det är en riktigt härlig läsupplevelse."
- Annelie Henrysson, Blekinge Läns Tidning

 

"Det är ofta galet och roligt (Máriddja ägnar sig bland annat åt långa samtal med den digitala assistenten Siri och hittar på de mest halsbrytande lösningar på sina problem). Men det absurda blandas med verklighetsnära beskrivningar av trilskande kroppar, huvuden och hjärtan. En lysande debut som värmer som dubbla lovvikavantar i arktisk kyla."
- Monika Israelsson, Aftonbladet söndag

 

"... hur är det möjligt att detta är en debutroman?! Boken är trovärdig och väl genomarbetad med ett ganska stort och färgsprakande persongalleri där den 85-åriga samiska och oförglömliga Máriddja är den som tar mest plats, driver handlingen framåt och väcker de största känslorna. En allvarlig, unik, varm och personlig men fiktiv berättelse som griper tag, fängslar och lämnar stora avtryck. En stark kandidat till Årets bok."
- Agneta Norrgård

 

"Folk som sår i snö är en fin roman om två generationer som präglats av den nordsamiska erfarenheten: en äldre generation, som tvångsförflyttades söderut som barn och barnbarnens generation som vuxit upp utan kontakt med det samiska."
- Yukio Duke, Vi Läser

 

"Så som berättande ska vara, som en jojk genom tid och rum."
- Gunilla Lindblad, DAST Magazine

 

"Den är så vacker, rösten som bär Folk som sår i snö. Och när tog sig senast en författare an tillvarons gytter med sådan glädje i varenda träffsäkerhet? Tina Harnesk ägnar sig inte åt någon svensk realism, tack och lov, hennes roman har fullt upp med att leva på riktigt."
- Thomas Engström, författare och kritiker

 

"Språket är svulstigt och lyriskt men framförallt fyllt av en hänsynslös humor. Máriddja är en oförglömlig karaktär; det är hennes röst som ger texten sin ton [...] imponerande debut
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Folk som sår i snö
 2. +
 3. Färskt vatten till blommorna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin (pocket).

Köp båda 2 för 308 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Folk som sår i snö. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. tänkvärd och rolig
  Karin Ingeborg Magnusson, 16 februari 2023

  Tänkvärt är att de äldre kanske inte hänger med i den snabba teknikutvecklingen. I boken skildras det
  på ett både komiskt och frejdigt sätt. Beskrivningen av den kärva omgivningen och ett folk som är långt
  ifrån bortskämda. Efter att ha läst boken som lånebok och gillade den så beslöt jag köpa en som present
  till nån läsglad vän. Tina Harnesk har lyckats uttrycka både humor och ömsinthet i sin bok!

 2. Betyg: 5 av 5.
  Britt-Marie Kullin, 12 januari 2023

  Betyg: 5 av 5 - 📚 - Den här romanen, Folk som sår i snö, är skriven av den debuterande författaren Tina Harnesk. Och enligt mig så är det en helt fantastisk debutbok. En helt enastående roman, som är mycket välskriven, innehåller underbara karaktärer, ett härligt språk, och med ovanliga liknelser i. Det är även härlig humor i boken, men den är också väldigt sorglig. Gripande och berörande är den, och väldigt intressant med fakta och historia om samer. Jag blev helt tagen av boken, och... Läs hela recensionen

 3. En av årets bästa böcker!
  Kaffeläsaren, 7 december 2022

  En bok som inte bör missas!

  Folks som sår i snö är en bok jag nästan var lite rädd för att börja läsa på grund av mina höga förväntningar på den. Skulle den leva upp till det eller skulle jag bli lite besviken? Det visade sig ganska snart att den till och med överträffade mina förväntningar! Jag gillade allt med den här! Språket är underbart, karaktärerna är unika och fascinerande och sen humorn som glimrar fram mellan sidorna. Máriddjas djupa diskussioner med Siri i telefonen är ba... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner