En värmländsk Hitler : Birger Furugård och de första svenska nazisterna (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
352
Utgivningsdatum
2023-04-17
Förlag
Historiska Media
Dimensioner
179 x 110 x 22 mm
Vikt
190 g
SAB
Lz Furugård, Birger,Kc.5
ISBN
9789180502924
En värmländsk Hitler : Birger Furugård och de första svenska nazisterna (pocket)

En värmländsk Hitler : Birger Furugård och de första svenska nazisterna

(1 röst)
Pocket,  Svenska, 2023-04-17
79
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
»Som väntat är det en bok byggd på gedigen sakkunskap och ambitiös research. Lodenius är en av landets främsta auktoriteter på högerextremism« Dagens Nyheter

Han föddes i Sillbodal i västra Värmland och var under många år verksam som distriktsveterinär. "Kodoktorn", som han allmänt kallades, utmanade såväl demokratin som den goda smaken. För eftervärlden är han känd som Birger Furugård, ledaren för det första svenska nazistpartiet.

Det svenska partiet bildades inte långt efter det tyska och var det första utanför den tyskspråkiga världen. I boken tecknas för första gången en bild av hur det gick till under de år då nazismen kunde ha blivit en faktor att räkna med även i vårt land. Det handlar om hemliga beväpnade skyddskårer, öppet judehat, falska attentat, umgänge med det tyska nazistpartiets höjdare men framför allt om drömmar om en annan värld.

I centrum står en charmig, vältalig men ytterst problematisk politisk ledare med uppenbara privata tillkortakommanden som hölls om ryggen av de höga ledarna i det tyska nazistpartiet.

Anna-Lena Lodenius är en av Sveriges skarpaste författare när det handlar om att granska våldsbejakande politiska rörelser. Boken om Birger Furugård bygger på ett omfattande grävande i svenska och utländska arkiv. Framställningen ger en unik inblick i den tidiga nazismen i Sverige.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En värmländsk Hitler : Birger Furugård och de första svenska nazisterna
  2. +
  3. Jag var Mengeles patolog : en läkares ögonvittnesskildring från Auschwitz

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jag var Mengeles patolog : en läkares ögonvittn... av Miklós Nyiszli (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anna-Lena Lodenius