Farväl, DDR : terror, övervakning och vardagsliv i Östtyskland, 1945-1989 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
220
Utgivningsdatum
2024-05-13
Förlag
Lind & Co
Översättare
Per Lennart Månsson
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
235 x 160 x 23 mm
Vikt
434 g
SAB
Kfah.55
ISBN
9789180532921

Farväl, DDR : terror, övervakning och vardagsliv i Östtyskland, 1945-1989

Inbunden,  Svenska, 2024-05-13
219
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den 9 oktober 1989 var en vändpunkt i den tyska historien. 70 000 människor demonstrerade för frihet i östtyska Leipzig trots att det, som på Himmelska fridens torg i Beijing, kunde resultera i ett blodbad. De tillsynes välanpassade DDR-medborgarna vågade sig ut och startade den första lyckade revolutionen i Tysklands historia. I öst hoppades befolkningen på ett bättre Tyskland efter nazismen, men upptäckte efter hand att de levde i en ren diktatur på Moskvas nåder.

I Farväl, DDR ryms spännande och välskrivna berättelser om de ledande personerna, men också skildringar av ett vardagsliv under svåra omständigheter, präglat av Stasis ökända övervakning och terror. Boken ger god inblick i ett land som inte längre finns.

GUIDO KNOPP (f. 1948) är Tysklands mest lästa historiker. I en rad böcker och tv-dokumentärer har han kastat nytt ljus över Tysklands dramatiska samtidshistoria.

"I boken skildras de ledande personerna under DDR-tiden och belyser hur det var att växa upp i Östtyskland där vardagen präglades av Stasis massövervakning. Vi får följa utvecklingen genom de styrande personerna, ifrån Walter Ulbricht till Erich Honecker men också genom mäktige Stasichefen Erich Mielke. Det är en berättelse som angår oss alla."
Skaraborgs Allehanda

"en bra och lagom faktaspäckad genomgång om hur DDR faktiskt fungerade. Den täcker allt från statens grundande till dess undergång, från omvandlingen av ekonomin till användningen av idrotten som ett sätt att skaffa sig internationell legitimitet."
Svensk Tidskrift
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Farväl, DDR : terror, övervakning och vardagsliv i Östtyskland, 1945-1989
  2. +
  3. Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA av Malin Ekman (pocket).

Köp båda 2 för 298 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Guido Knopp