Morfars pistol (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.0 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
403
Utgivningsdatum
2023-04-27
Förlag
Kaunitz-Olsson
ISBN
9789180595155

Morfars pistol E-bok

Ett familjedrama

E-bok,  Svenska, 2023-04-27
79
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
På 1970-talet hängde pistolen fortfarande på väggen i mormors hall. Den berömda profilen: en Luger med svart smal pipa, fyrkantigt bakstycke och kolv av trä. Sen hamnade den på botten av golvklockan i vardagsrummet. Ibland fick jag hålla, men aldrig sikta på någon. Tänk om den hade dödat en människa? På pipan stod årtalet 1918.

Pistolen hade min morfar haft under inbördeskriget mellan röda och vita i Finland och den här boken handlar om hans upplevelser, men också om skam och något om ära, ett ord som knappt någon förstår längre. Alla chefer kan göra bort sig, men få har gjort det som morfar. Han fick sparken som chef för Svenska brigaden och det som hände förstörde hans liv och många andras. Men det visste jag inget om när jag riktade den svarta pistolen mot spegeln i mormors lägenhet. Ingen i familjen visste.

Morfars pistol handlar om Svenska brigadens krig i Finland 1918. Ett krigsäventyr finansierat av det svenska näringslivet, vars rottrådar söker sig ända fram till vår tid. En sann berättelse om fiasko, förlorad kärlek och en fåfäng människas försök att duga något till.

Jakob Lind (f. 1966) är chef för kommunikations- och designbyrån Futurniture i Stockholm. Under tjugo år har han vid sidan av jobbet grävt fram fram sin morfars hemliga historia i Finland 1918. Morfars pistol är hans bokdebut.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jakob Lind

  • Isoisän pistooli

    Jakob Lind

    Vetävä tositarina ruotsalaisesta Suomen sisällissodan pyörteissä Kirjailija löytää mummunsa jäämistöstä pistoolin, johon on kaiverrettu "1918". Pistooli on kuulunut isoisälle, mutta mummu on piilottanut sen muovipussiin madeirapullon kanssa. Pikku...