Fänrik Ståls sägner (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (2.1 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
113
Utgivningsdatum
2022-07-19
Förlag
Modernista
ISBN
9789180631426

Fänrik Ståls sägner E-bok

E-bok,  Svenska, 2022-07-19

Styckköp

109
Billigast på PriceRunner

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 7 format & utgåvor
Fänrik Ståls sägner är ett episkt diktverk om finska kriget, vilket slutade med att Sverige förlorade Finland till Ryssland. Det lyfter upplevelser från alla sidor av kriget, från »Lotta Svärd«, om en fattig kvinna som driver ett fältkök, till »Konungen«, som målar en dräpande bild av kung Gustav IV Adolfs oförmåga att vända kriget.
Diktverket, vars första del publicerades fyrtio år efter krigets slut, har starka drag av nationalromantik och kom att bli en viktig del i formandet av den finska nationalidentiteten. Under finska vinterkriget delades det ut gratis till folket för att stärka moralen.

JOHAN LUDVIG RUNEBERG [1804-1877] var en finlandssvensk författare och poet. Han betraktas som Finlands främsta nationalskald och tilldelades flera gånger under sin karriär Svenska Akademins stora pris. Mest framstående av hans verk är dikteposet Fänrik Ståls sägner som beskriver finska kriget 1808-1809 och bland annat innehåller dikten »Vårt land«, vars inledande och avslutnade verser idag är Finlands nationalsång.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Johan Ludvig Runeberg