Självporträtt (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
447
Utgivningsdatum
2023-05-24
Förlag
Modernista
Dimensioner
216 x 141 x 30 mm
Vikt
632 g
SAB
Hc
ISBN
9789180631679

Självporträtt

(6 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-05-24
251
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Historisk debutroman om propaganda, makt, vänskap & kärlek

»En helt uppslukande berättelse.« Betyg: 5 av 5 - Eva Åström, Expressen

»Körnung har verkligen en ovanlig förmåga att suggerera fram bildkonstverk enbart med hjälp av språket.« Aase Berg, DN

»Självporträtt är en djupt gripande roman som förtrollar med sin komplexa berättelse och mångfacetterade tematik.« Sandras böcker

Året är 1948. Hilde von Godesberg vaknar upp på en anstalt för sinnessvaga dit hon skickats av den nazistiska regimen för medicinering på obestämd tid. Hon minns inte varför hon hamnat där eller vad som hänt i Tyskland de senaste tio åren.
Långsamt börjar fragment från det förflutna återvända: Konstakademin i Berlin där hon studerade. Den förbjudna vänskapen med Simon, en begåvad judisk konstnär. Professorn i konsthistoria som fick henne att ifrågasätta lojaliteten till det nationalsocialistiska partiet och familjen. Äktenskapet som förde henne rakt in i regimens maktcentrum.
Men vad har hänt med dem alla? Och kommer hon någonsin lyckas frigöra sig från det förflutnas bojor?

LOUISE KÖRNUNG har haft en karriär som diplomat i Afghanistan, Palestina, Pakistan, Ukraina och Egypten och är numera bosatt på Öland. Självporträtt är hennes debut, en historisk roman förlagd till Berlin och Jerusalem. En berättelse om propagandans polariserande kraft, om hur destruktiva makter kan manipulera okunskap och rädslor, men också om den tidlösa kraften i vänskap och kärlek.

»En berättelse om propaganda och manipulation, om konstuttryck och färgers innebörd, om vänskap och kärlek.« Betyg: 4 av 5 - BTJ

»En känslosam och drabbande berättelse.« Kalaskultur

»En intressant historia om att ifrågasätta sina föräldrar och lärare, att försöka bilda sig en egen uppfattning om hur världen är, och borde vara.« Bokfilosoferna

»En historia som biter sig fast och håller en i sitt grepp tills boken är slut.« Mias bok
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Självporträtt
 2. +
 3. Jävla karlar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jävla karlar av Andrev Walden (inbunden).

Köp båda 2 för 430 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Självporträtt. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Så välskriven och intressant
  Ylva Johansson, 25 juli 2023

  Så glad att jag efter att ha läst en recension i en tidning köpte boken " Självporträtt". Kunde inte sluta läsa utan läste ut den på en och en halv dag.
  Hoppas på fler böcker från samma författare.

 2. Spännande och tänkvärd
  Johanna, 24 juli 2023

  Boken utspelar sig under en dramatisk tid under andra världskriget och vi får följa mötet mellan Hilde från en tysk, Hitlervänlig familj och Simon som är jude. Deras vägar möts på konstakademin men deras relation är förbjuden. Ett tema är att hitta sin egen väg och stå emot trycket från det omgivande samhället. Boken är välskriven med ett uttrycksfullt språk. Rekommenderas starkt!

 3. En mycket intressant debut!
  Anna, 23 juli 2023

  Spännande, smärtsam och med ett sällsamt vackert språk höll denna bok mig i sitt grepp och var omöjlig att lägga åt sidan!

  Med mjuka penseldrag levandegörs 30-talets Berlin och 40-talets Jerusalem, där propagandan piskar upp polarisering och hat, med konsekvenser som sträcker sig in i vår samtid. Berättelsen bär viktiga paralleller till det som sker i vår omvärld idag.

  En oerhört intressant debut! Jag ser fram emot att läsa mer av författaren!

 4. Historisk roman som ligger i tiden!
  Monica, 13 juni 2023

  Sträckläste från början till slut! Otroligt bra bok, träffsäker och reflekterande och mycket spännande. Ska du bara läsa en bok i sommar är det denna!

 5. Bladvändare som rekommenderas varmt!
  Magdalena , 5 juni 2023

  En berättelse i historiskt spännande miljöer. Rekommenderar varmt att läsa denna bok! Det finns många skrämmande men aktuella paralleller till vår samtid avseende propaganda och den rädsla som finns i en auktoritär stat. Boken manar till reflektion men bjuder också på spänning och gripande livsöden. Det är mycket svårt att lägga ifrån sig denna bok!

Visa alla 5 recensioner