Tingen och blicken: Två romaner (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (4.4 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
402
Utgivningsdatum
2023-05-18
Förlag
Modernista
Översättare
Eva Alexanderson
ISBN
9789180632034
Tingen och blicken: Två romaner (e-bok)

Tingen och blicken: Två romaner E-bok

E-bok,  Svenska, 2023-05-18

Styckköp

79

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Jalusi och Stenögonen - minutiösa franska mästerstycken i samlad utgåva

»Robbe-Grillet attackerar den traditionella författarkonstens sista bastion: organiserandet av det litterära rummet.« Roland Barthes

En klockförsäljare återvänder till den ö där han tillbringade sin ungdom och utvecklar en besatthet av mordet på en ung flicka. På en bananplantage spionerar en annan man genom fönsterjalusierna på sin hustru och deras tillfällige gäst, alltmedan han förtärs av svartsjuka. I romanerna Stenögonen och Jalusi blir de plågade männens osäkerhet om vad som egentligen rör sig bakom tingens yta också läsarens. Robbe-Grillet skildrar med minutiös precision episoder, föremål, rörelser och händelser men avstår från sammanfattningar och försök till psykologisk analys.
Alain Robbe-Grillet kom på 1950-talet - tillsammans med författare som Nathalie Sarraute, Michel Butor och Claude Simon - att bli företrädare för »den franska nya romanen«, en löst sammanhållen litterär riktning som vände sig mot det traditionella berättandets sentimentalitet och moralism. I denna volym samlas två av hans mest betydelsefulla romaner, i översättning av Eva Alexanderson och med ett nyskrivet förord av Magnus Bergh.

ALAIN ROBBE-GRILLET [1922-2008] var en fransk författare och filmskapare, ofta betraktad som den franska nya romanens centralfigur. Bland hans filmer märks särskilt I fjol i Marienbad [1961], ett samarbete med regissören Alain Resnais. Stenögonen utkom första gången 1955, Jalusi två år senare.

»Litteraturen som konstform kan knappast längre diskuteras på allvar utan Robbe-Grillet.« New York Times
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Alain Robbe-Grillet