Äitinä omalle äidille : kertomus muistisairaudesta, rakkaudesta ja liikkuvaisista naisista (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Finska
Antal sidor
320
Utgivningsdatum
2024-02-23
Förlag
Storytel Publishing Finland
Dimensioner
210 x 135 x 24 mm
Vikt
591 g
SAB
Lz
ISBN
9789180853712

Äitinä omalle äidille : kertomus muistisairaudesta, rakkaudesta ja liikkuvaisista naisista

Inbunden,  Finska, 2024-02-23
379
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Kirpeä ja rakkaudellinen tositarina läheisen muistisairaudesta ja elämisestä täysillä ennen kuin on liian myöhäistä

"Minä olin ennen äiti sinulle, mutta nyt sinä olet äiti minulle", äitini totesi, kun tulimme terveysaseman muistitestistä, jossa hän piirsi kaikki numerot kellotaulun oikeaan yläkulmaan. Silti äitiä hymyilytti. Hän tiesi, ettei hänen tarvinnut enää huolehtia mistään. Ja minä tiesin, etten voisi enää koskaan olla huolehtimatta."

Vuosituhannen vaihteessa Tatiana on 28-vuotias lupaava käsikirjoittaja, kun hänen äitinsä alkaa käyttäytyä oudosti. Tämä haluaa muuttaa uuteen kotiin kerran vuodessa, ei osaa käyttää kännykkää ja on muutenkin ärsyttävä kuin pikkulapsi. Menee vuosia ennen kuin Tatiana tajuaa äidin sairastavan muistisairautta.

On vaikea uskoa, että elinvoimainen, itsenäinen ja empaattinen äiti onkin hiljalleen katoamassa. Vielä vaikeampaa on diagnoosin jälkeen, kun kotihoito ei ota tilanteen vakavuutta tosissaan, ja äiti päätyy 16 kertaa ensiapuun ennen kuin hänet suostutaan sijoittamaan ympärivuorokautiseen hoivakotiin. Aikaa kuluu, ja pian Tatiana huomaa huolehtineensa äidistään lähes 20 vuotta laittaen samalla omat tarpeensa ja unelmansa syrjään.

Äitinä omalle äidille on henkilökohtainen ja tunteikas jäähyväiskirje, jota lukee kuin laadukasta ihmissuhderomaania. Se on tarina huolenpidosta sekä rohkeudesta päästää irti ja alkaa elää omaa elämää.

"Teos on kaunistelematon, hengästyttävä ja pysäyttävä tositarina siitä, miten yksin muistisairaan läheinen voi jäädä yrittäessään auttaa muistisairasta elämään hyvää elämää. On tärkeää ymmärtää, että läheisen hoitamisen motiivi ei suinkaan ole pelkkä syyllisyys tai velvollisuus vaan puhdas rakkaus."

Hanna Jensen, Äitini muistina - toinen kierros -kirjan kirjoittaja

Tatiana Elf on helsinkiläinen käsikirjoittaja, joka on kirjoittanut tv-sarjoja kuten Roba, Karkurit, Keisari Aarnio ja Kultakala sekä kiitetyn dialogiromaanin Erokeskusteluja.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Äitinä omalle äidille : kertomus muistisairaudesta, rakkaudesta ja liikkuvaisista naisista
  2. +
  3. Taivaanrannanmaalari

De som köpt den här boken har ofta också köpt Taivaanrannanmaalari av Toivo Nurmiranta (häftad).

Köp båda 2 för 601 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Tatiana Elf

  • Erokeskusteluja

    Tatiana Elf

    Palkitun käsikirjoittajan nerokas romaani kuvaa kahden pariskunnan kriiseilyä vimmaisen dialogin ja huumorin keinoin. Toinen on unelmapari, toinen selvästi kriisin ja eron partaalla. Yhteisen mökkiviikonlopun aikana naamiot riisutaan ja todelliset...