Gustaviansk mystik : alkemister, kabbalister, magiker, andeskådare, astrologer och skattgrävare i den esoteriska kretsen kring G. A. Reuterholm, hertig Carl och hertiginnan Charlotta 1776-1803 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Vertigos ockulta klassiker (del 2)
Antal sidor
539
Utgivningsdatum
2010-03-03
Upplaga
1
Förlag
Vertigo Förlag
Medarbetare
Johansson, Carl (form)
Dimensioner
230 x 160 x 43 mm
Vikt
740 g
SAB
Bkz
ISBN
9789185000579
Gustaviansk mystik : alkemister, kabbalister, magiker, andeskådare, astrologer och skattgrävare i den esoteriska kretsen kring G. A. Reuterholm, hertig Carl och hertiginnan Charlotta 1776-1803 (inbunden)

Gustaviansk mystik : alkemister, kabbalister, magiker, andeskådare, astrologer och skattgrävare i den esoteriska kretsen kring G. A. Reuterholm, hertig Carl och hertiginnan Charlotta 1776-1803

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2010-03-03
229
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Kan levereras innan jul!
Under århundraden har forskare och allmänhet undrat över vad som döljs i den svenska Frimurarordens arkiv i källaren under Bååtska palatset på Blasieholmen i Stockholm. Inte minst har det sena 1700-talets kända intresse för esoterism och ockultism väckt eftervärldens nyfikenhet. Att kung Gustav III, Gustaf Adolf Reuterholm, hertig Carl och hertiginnan Charlotta och deras vänner ägnade sig åt magi, alkemi, kabbala och andeskåderi har varit bekant; detaljerna har förblivit oåtkomliga. Nu kan denna nyfikenhet tillfredsställas. Idéhistorikern Kjell Lekeby har ägnat flera år åt att katalogisera frimurararkivets fantastiska samlingar av handskrifter, bilder och böcker. Han har mödosamt transkriberat de viktigaste källorna till det sena 1700-talets svenska mystik och samlat dem i den här volymen. I en stor mängd texter och bilder får läsaren här tillfälle att stifta bekantskap med fascinerande människor och läsa om deras bitvis märkliga idéer kring mystiska ting.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Gustaviansk mystik : alkemister, kabbalister, magiker, andeskådare, astrologer och skattgrävare i den esoteriska kretsen kring G. A. Reuterholm, hertig Carl och hertiginnan Charlotta 1776-1803
 2. +
 3. Katedralernas mysterium : en esoterisk tolkning av de hermetiska symbolerna i det stora alkemiska verket

De som köpt den här boken har ofta också köpt Katedralernas mysterium : en esoterisk tolkning... av Fulcanelli (inbunden).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Gustaviansk mystik : alkemister, kabbalister, magiker, andeskådare, astrologer och skattgrävare i den esoteriska kretsen kring G. A. Reuterholm, hertig Carl och hertiginnan Charlotta 1776-1803. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Spännande tidsresa ockulta
  Sven H, 9 januari 2016

  Ett mästerverk av en initierad. Lekeby öppnar på förlåten till de hemliga rummen och stängda arkiven vars skatter slumrat sin Törnrosasömn. Ett standardverk i svensk mystik.

 2. Hertig Carl (senare kung Carl XIII) var inte bara...
  Per-Ola Larsson, 7 augusti 2013

  Hertig Carl (senare kung Carl XIII) var inte bara aktiv amiral och aktiv Stormästare i Svenska Frimurare Orden. Han var otroligt intresserad av olika former av mystik och inrättade tillsammans med sina medarbetare på det ockulta området ett "sanctuarium" på Stockholms slott, där de experimenterade kring mystikens okända marker. Där inrättade hertiginnan Charlotta också en kvinnlig frimurarorden som tyvärr inte blev så gammal.

  Kjell Lekeby har efter omfattande arkivstudier på ett fäng... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Kjell Lekeby

 • Kung Kristina : drottningen som ville byta kön

  Kjell Lekeby

  Det har muttrats och mumlats genom århundradena om den legendariska svenska drottningen Kristina. Halvkvävda visor om hennes homosexuella preferenser, hennes hermafroditism, hennes egendomliga personlighet. Nu har idéhistorikern Kjell Lekeby ta...