Egalias döttrar (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
270
Utgivningsdatum
2004-08-01
Upplaga
Ny utg.
Förlag
Pocky
Översättare
Ebba Witt-Brattström
Originaltitel
Egalias dötre
Dimensioner
180 x 110 x 15 mm
Vikt
154 g
SAB
Hdb.01=c
ISBN
9789185011094
Egalias döttrar (häftad)

Egalias döttrar

(31 röster)  |  Läs 7 recensioner
Häftad Svenska, 2004-08-01

Slutsåld

I landet Egalia äter männen p-piller, klämmer in sig i trånga särkar och bär pehå. Trött på att betraktas som mindre kompetent, på sexuella trakasserier och maktlöshet bildar den unge Petronius till slut Mansligan, en maskuliniströrelse, och gör uppror mot kvinnoförtrycket. Gerd Brantenbergs Egalias döttrar är en träffsäker parodi på det moderna patriarkatet. Ebba Witt-Brattström skriver i ett nytt efterord att en av Gerd Brantenbergs poänger är att könsmakt korrumperar. Och alla som läser den här boken lär ställa sig på Petronius och maskuliniströrelsens sida i dess kamp för ett Egalia där alla respekteras som individer, oberoende av kön.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Egalias döttrar. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Egalias döttrar - lika aktuell som någonsin
  Ninna, 16 februari 2016

  Läs den! Den tydliggör hur manssamhället påverkar ner i våra vardagsord. Bra underlag för reflektion över sakernas tillstånd. Både humor och allvar.

 2. Intressant och upplysande
  Faktaintresserad, 7 januari 2016

  En berättelse som verkligen ger läsaren ett perspektiv på hur det skulle kunna vara om inte den manliga könsrollen en gång i historien blivit norm. Här får vi även syn på hur språket följer den manliga normen. Mycket intressant och upplysande!

 3. Fantastisk

  Denna bok är ett måste att läsa för alla egentligen. Den är helt suverän i sin utformning och sättet den förmedlar sitt budskap på. Budskapet går rätt in utan krusiduller eller pekpinnar och lämnar många tankar till läsaren. Inte så enkel som man först tror.

 4. En bok alla bör läsa
  nattuggla (Linköping), 13 oktober 2014

  Så himla mäktig bok. Ens syn på vardagliga saker vänds helt om efter att ha läst ungefär tio sidor av Egalias Döttrar. Kan tycka att det vissa stycken var lite väl utdragna, men overall så blir betyget ändå 5/5!

 5. Kanonbra beskrivning av hur tokigt det blir om det är...
  Kerstin Andersson-Thorell, 3 december 2013

  Kanonbra beskrivning av hur tokigt det blir om det är ett kön som bestämmer allt i ett samhälle. Det blir galet oavsett vems perspektiv som gäller.

 6. Visst är det spännande att föreställa sig en värld med...
  David Johansson, 25 april 2013

  Visst är det spännande att föreställa sig en värld med omvända könsroller. Att de styrande kvinnorna gestaltas som trångsynta, hänslynslösa och förtryckande - värderingar som i vanliga fall ses som manliga får kanske läsare att fundera över manligt och kvinnligt. Dock blir jag lite besviken när det är dessa egenskaper som gör att kvinnorna har makten i Egalia. Varför kan man inte ifrågasätta att dessa attribut är förknippade med makt istället?

 7. Genial satir
  Grace, 3 maj 2010

  Brantenbergs satir på det västerländska patriarkala samhället är genial! Framför allt hennes lek med orden, i det omvända matriarkala samhället Egalia blir vårt människa istället kvinniska och behärska blir befruska, är briljant. Om språkets karaktär visar vår kulturs mest grundläggande tankemönster så blottlägger i så fall Brantenberg dess inneboende könsmaktsstruktur.

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Gerd Brantenberg

 • Egalia's Daughters

  Gerd Brantenberg

  Welcome to the land of Egalia, where gender roles are topsy-turvy as "wim" wield the power and "menwim" light the home fires. This re-telling of the prototypical coming-of age novel will have readers laughing out loud and wonde...

Bloggat om Egalias döttrar

Övrig information

I landet Egalia äter männen p-piller, klämmer in sig i trånga särkar och bär pehå. Trött på att betraktas som mindre kompetent, på sexuella trakasserier och maktlöshet bildar den unge Petronius till slut Mansligan, en maskuliniströrelse, och gör uppror mot kvinnoförtrycket. Gerd Brantenbergs Egalias döttrar är en träffsäker parodi på det moderna patriarkatet (och trots att den skrevs under sent 1970-tal har den inte åldrats en dag.) Ebba Witt-Brattström skriver i ett nytt efterord att en av Gerd Brantenbergs poänger är att könsmakt korrumperar. Och alla som läser den här boken lär ställa sig på Petronius och maskuliniströrelsens sida i dess kamp för ett Egalia där alla respekteras som individer, oberoende av kön.