En spricka i kristallen (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
185
Utgivningsdatum
2004-04-01
Förlag
Bonnier Fakta
Medarbetare
Modéer, Helena (form)
Dimensioner
235 x 160 x 18 mm
Vikt
340 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789185015191
En spricka i kristallen (inbunden)

En spricka i kristallen

roman

(3 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2004-04-01

Slutsåld

Cecilia von Krusenstjerna, född Gyllenhammar, växte upp i en familj där det mesta kretsade kring pappan. Hennes första bok, En spricka i kristallen, är en berättelse om ett känsligt och osäkert barn som har allt utom det viktigaste ett famn att krypa upp i.

Jag känner igen mig i Suss även om hon är en egen person. Jag växte upp bland karriärister, energiska och inspirerande människor. Men en ledsen flicka, udda och obegriplig, förmådde de inte länge se åt, säger Cecilia.

En spricka i kristallen handlar om Suss den felande länken i en utifrån sett exceptionellt lyckad familj där fasaden aldrig får ha fläckar. Som vuxen har hon svårt att frigöra sig och i sitt eget äktenskap slits hon mellan lojaliteterna med sin gamla familj och sin nya. När man som Suss lever i skuggan av framgång, blir känslan av misslyckande så mycket starkare.

Den här berättelsen har jag varit besatt av. Just för att de mest privilegierade i samhället inte får klaga. Det är fult, bortskämt och ingen vill höra. Vilken lärare vågar ringa upp en celebritet och säga 'Ditt barn verkar ha det jobbigt', och vilken lärare klarar av att se det?
Suss får representera det där barnet som inte passar in. En blyg flicka som försöker göra allt för att bli älskad och sedd. Men hennes osäkerhet blir bara allt mer irriterande för hennes mor.
Att växa upp i överklassen kan kännas som ett fängelse om man inte passar in. Det här är också en berättelse om obehagliga familjehemligheter. De göms undan tills de glöms för att sen bli till lögner. Allt för att den offentliga fasaden ska skina, glänsa, blänka, stråla.
En spricka i kristallen är en inträngande och smärtsam skildring av ett vuxenblivande i skuggan av löpsedlar, middagsbjudningar och företagsfusioner. Cecilia von Krusenstjerna har skrivit en starkt drabbande roman om makt och vanmakt, utanförskap och tillhörighet.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av En spricka i kristallen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Sträckläste denna!
  Mrs Trex, 18 september 2015

  Bra språk och upplägg. Ger en otroligt bra beskrivning av personerna och relationerna dem emellan. Mönster och livsöden som inte bara återfinns i överklassen. Hamnade på min topp tio.

 2. Sämst någonsin
  Rättvisa?, 5 oktober 2009

  Riktig skräpbok, förstår inte ovanstående människor.
  Oerhört dåligt skriven, en journalist som inte kan sätta upp riktiga stycken är galet. En bok som åker racer under de 180 sidorna och väcker endast känslor på ytan eftersom inga personer förutom jaget beskrivs mer än tillfälligt.
  Läs någonting annat. Värdelös bok

 3. Även i de bästa familjer!
  Majlinsan, 8 januari 2006

  Det är synd om människor som har allt men ändå inte äger förmågan att kunna älska och ge kärlek.

  Den här boken är ett mycket bra exempel på människors tro att pengar är lika med allt som betyder något. Om inte saker och handlingar kostar en massa pengar är de därför inte värda något - och därför är kärlek, som är gratis, inget värdefullt för dessa människor. De har tappat bort sig själva i tillvaron och sina barn kan de bara älska om de lyckas få en viktig position i samhället. Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Övrig information

Cecilia von Krusenstjerna är 42 år gammal. Hon är gift med dokumentärfilmaren Fredrik von Krusenstjerna och har tre barn.

Cecilia von Krusenstjerna är uppväxt i Göteborg, och har två yngre systrar och en yngre bror. Hon har jobbat som journalist på Västmanlands läns tidning och på Göteborgs-Tidningen. Hon har också frilansat under en period.

Sprickan i kristallen är hennes första bok. Hon arbetar nu på sin andra som är en fortsättning på debutromanen men med andra personer i fokus.