Funkis i Malmö (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
119
Utgivningsdatum
2005-04-01
Upplaga
1
Förlag
Historiska Media
Medarbetare
Laserna, Johan (form) / Diaz, Merja (foto)
Dimensioner
208 x 207 x 17 mm
Vikt
420 g
SAB
Ic-cz Malmö
ISBN
9789185057894
Funkis i Malmö (inbunden)

Funkis i Malmö

Inbunden Svenska, 2005-04-01

Slutsåld

Funktionalismen var på 1930-talet ett begrepp på modet. Hus skulle enligt de funktionalistiska arkitekterna utformas helt och hållet utifrån sin funktion. Att som tidigare komponera och smycka ut fasader med klassiska förebilder ansågs förlegat. De nya husen fick släta vita fasader och en lådaktig form med platta tak. Denna nya stil inom arkitektur och möbelkonst fick i Sverige sitt genombrott 1930 tack vare Stockholmsutställningen.
Generellt sett förhöll sig Malmös arkitekter till skillnad från flera av kollegorna i Stockholm med en viss tveksamhet gentemot det nya. Man skulle faktiskt kunna tala om en malmöitisk hybridfunkis under 1930-talet, där klassicistiska element samspelade med funktionalistiska. Men det fanns andra arkitekter och byggmästare i staden som anammade den rena funktionalismen . Den kan vi se i byggnader som Roddhuset vid kanalen, danspalatset Amiralen, Ribershus, Malmö stadsteater m.fl.

Vi får i Funkis i Malmö först en kort en historik över industristaden Malmö i början av seklet fram till slutet av trettiotalet. Dessutom får vi en klar bild av funktionalismens födelse och utbredning i stort och hur den påverkat Malmös stadsbild.
Tyngdpunkten i framställningen är visuell. Via fotografen Merja Vázquez-Díaz bilder får vi en god helhetsbild av denna arkitektur och dessa byggnadselement.

Författare: Tyke Tykesson (f 1962). Verksam som arkitekt vid Stadsbyggnadskontoret i Malmö. Tykesson har medverkat som författare och redaktör till bland annat följande böcker Arkitekterna som formade Malmö (Carlssons 1996), Guide till Malmös arkitektur (Arkitektur Förlag 2001), och som redaktör till Malmös kartor (Historiska Media 2003).

Fotograf: Merja Vázquez-Díaz (f 1957). Chef på fotosektionen på Malmö Museer och har deltagit i flera utställningar och böcker däribland Jugendepoken i Malmö. Arkitektur och byggnader 18961914. (Skönhetsrådet i Malmö) och Tidernas bibliotek. Malmös nya stadsbibliotek som vision och verklighet. (Statens Kulturråd 1997).

- Intressant arkitekturhistoria om funktionalismen på flera plan: internationellt, nationellt och lokalt
- Intressant Malmöhistoria
- Vacker fotobok
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Tyke Tykesson

Bloggat om Funkis i Malmö