Österrike berättar : varma och kalla bad - noveller och essäer (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Tranans berättarserie
Antal sidor
297
Utgivningsdatum
2007-09-01
Förlag
Bokförlaget Tranan
Översättare
Yvonne Ihmels
Dimensioner
180 x 121 x 19 mm
Vikt
280 g
SAB
Hce(s)
ISBN
9789185133611
Österrike berättar : varma och kalla bad - noveller och essäer (häftad)

Österrike berättar : varma och kalla bad - noveller och essäer

Häftad Svenska, 2007-09-01

Slutsåld

Antologin Varma och kalla bad utspelas i ett land som besväras av det förflutna. Av det Habsburgska riket, kejsardömet mitt i Europa, återstår det betydligt mindre Österrike. Namnen på de författare som kommer till tals vittnar dels om ett slaviskt, dels om ett tyskt eller tyskjudiskt ursprung, även om alla skriver på tyska.

Knappast något i en människas liv är så identitetsskapande som hennes modersmål, men om språket belastas av historiska händelser, måste det uppfinnas på nytt, renas från denna negativa laddning. I Varma och kalla bad medverkar flera generationer författare som berättar om sina personliga upplevelser av kriget och nazismen, men här skildras också samtiden. Alltifrån valutareformer till hembygdsberättelser, kvinnlig frigörelse och lyriska kärleksförklaringar gör antologin till ett både roande och tankeväckande nedslag i dagens österrikiska samhälle och litteratur.

Författare: Evelyn Schlag, Dimitré Dinev, Ernst Jandl, Friederike Mayröcker, Elfriede Jelinek, Marlene Streeruwitz, Gert Jonke, Melitta Breznik, Ilse Aichinger, Thomas Bernhard, Marlene Haushofer, Bettina Baláka, Radek Knapp, Werner Köfler, Irene Prugger, Ingeborg Bachmann, Erich Hackl, Stella Rotenberg, Karl-Markus Gauss, Josef Haslinger. Redaktör: Yvonne Ihmels.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Yvonne Ihmels

  • Cora #27 dec 2011

    Yvonne Ihmels, Cristina Karlstam

    ?så där i förbigående sker det enastående? skriver Elfriede Gerstl och tolkas till svenska och presenteras för allra första gången för svenska läsare av Bodil Zalesky, översättare och professor i nordiska språk vid universitetet i Zagreb. Men allr...