Nudelbagaren (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
235
Utgivningsdatum
2008-05-01
Förlag
Fischer & Co
Översättare
Anna Gustafsson Chen
Originaltitel
Lamianzhe
Dimensioner
175 x 110 x 15 mm
Vikt
140 g
SAB
Hce
ISBN
9789185183593

Nudelbagaren

av Ma Jian
Pocket,  Svenska, 2008-05-01

Slutsåld

Varje vecka träffas två vänner för att äta middag tillsammans. Den ene är författare, den andre är professionell blodgivare. De utgör ett udda par, där en strävar efter att briljera intellektuellt, medan den andre blivit en rik man tack vare sin gränslösa entreprenörsanda. Under en kväll med ett övermått av mat och dryck, berättar författaren om sitt arbete. Han klagar över historien om en kommunistisk hjälte som måste skrivas, men avslöjar sedan vilka skrönor han drömmer om att berätta, om han bara hade den friheten Där hittar vi bland andra en ung man som köper en gammal brännugn från den lokala konstskolan och öppnar krematorium, där han tar sig an liken av poliser och partisekreterare. Vi får också möta en skådespelerska med brustet hjärta vars sista föreställning blir att begå självmord inför publik, och en illegal invandrare som skriver fantasifulla brev åt analfabeter för att få ihop till brödfödan.

Nudelbagaren är ett lysande stycke röd humor, om livets absurditeter och grymhet i det moderna Kina. Dess satiriska tonläge ledde till att den förbjöds i landet.

MA JIAN bor idag i London. Nudelbagaren är den andra boken av Ma Jian som översatts till svenska. Rött damm en resa genom Kina utkom under våren 2007. Bägge titlar har rosats av kritiker i USA och Storbritannien.

"en härligt syrlig och högst underhållande rundmålning av en absurd verkighet."
Ann Lingebrandt, Norrköpings Tidningar

"absurd, fräck, genomsatirisk och, givetvis, samhällskritik. -- Sammantaget är Nudelbagaren en utsökt roman."
Örjan Abrahamsson, Kristianstadsbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ma Jian