De ska ju ändå dö : tio år i en svensk underrättelsetjänst (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
407
Utgivningsdatum
2009-08-07
Upplaga
1
Förlag
Fischer & Co
Dimensioner
230 x 160 x 32 mm
Vikt
900 g
SAB
Sei,Lz Ekberg, Gunnar
ISBN
9789185183753
De ska ju ändå dö : tio år i en svensk underrättelsetjänst (inbunden)

De ska ju ändå dö : tio år i en svensk underrättelsetjänst

(15 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2009-08-07
209
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Malmö i början av 1960-talet: Gunnar Ekberg är en ung sportdykarfantast som tillsammans med en kamrat, av ren nyfikenhet, dyker vid ett sovjetiskt fartyg dagarna efter att det sjunkit i Öresund. Äventyret blir allvar när den svenska underrättelsetjänsten intresserar sig för fyndet och värvar Gunnar som agent.
En av hans främsta uppgifter blir att infiltrera och rapportera om svenska vänster- och solidaritetsgrupper och deras kontakter med främmande makter och motståndsrörelser. Så småningom dras han in i allt farligare uppdrag på internationell nivå, framförallt i Mellanöstern, där han får arbeta med livet som insats. Gunnars arbete får en dramatisk avslutning när han avslöjas i samband med IB-affären 1973 och måste gå under jorden.
För första gången någonsin berättar här en agent som arbetat för den svenska underrättelsetjänsten om sitt arbete på fältet från det mer vardagliga informationsinhämtandet till livsfarliga operationer mot terrorister. Här finns allt som ingår i klassiska spionskildringar telefonavlyssning, kodade meddelanden, hemliga möten och inbrott men också brevbomber, rån, flygplanskapningar, kidnappningar och kontakter med terroristorganisationers innersta kretsar och besök i deras träningsläger. Detta är en unik och spännande berättelse och samtidigt ett stycke viktig nutidshistoria som skildrar mindre kända sidor hos tidens vänsterrörelser.

GUNNAR EKBERG levde under en period med skyddad identitet men bor numera öppet i Malmö och arbetar inom reklambranschen. Tillsammans med flera personer som varit verksamma inom svensk underrättelsetjänst och svenska forskare är han idag medlem i organisationen Sveriges Öga och Öra som ska främja forskning och studier i underrättelse- och säkerhetstjänsternas historia.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. De ska ju ändå dö : tio år i en svensk underrättelsetjänst
 2. +
 3. Sprickor i järnridån

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sprickor i järnridån av Wilhelm Agrell (pocket).

Köp båda 2 för 268 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av De ska ju ändå dö : tio år i en svensk underrättelsetjänst. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Kalla krigets obehag
  Tore Ivarsson, 16 februari 2015

  Mycket intressant historia från Kalla krigets dagar, med dunkla aktiviteter på vänsterkanten, mellersta österns terroristaktiviteter och ryska fiskebåtar som "spionfartyg".

 2. En historia vi inte får glömma
  Hans C Pettersson, 22 augusti 2014

  Redan på 70-talet opererade olika marxistiska terrororganisationer i Sverige, delvis under KGB-kontroll.
  Gunnar Ekberg var en av de (i regel okända) hjältarna som kämpade mot dåtidens terrorister.
  Det var självklart en otacksam uppgift som slutade med det s k IB-avslöjandet 1974 och många år i landsflykt. Det är en spännade och viktigt självbiografi.
  Viktig inte minst för att en del av terroristerna fortfarande lever i högönsklig välmåga i Sverige.
  Har just nu framför mig en ... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om De ska ju ändå dö : tio år i en svensk un...