Det tomma hemmet (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
156
Utgivningsdatum
2013-08-29
Upplaga
1
Förlag
Ruin
Översättare
Johan Munck
Originaltitel
Sofia Petrovna
Medarbetare
Ehrenkrona, Carl (form)
Dimensioner
180 x 110 x 10 mm
Vikt
100 g
SAB
Hce
ISBN
9789185191802
Det tomma hemmet (pocket)

Det tomma hemmet

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket Svenska, 2013-08-29
59
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Leningrad, 1937. Änkan Sofia Petrovna Lipatova arbetar som föreståndare för en grupp maskinskriverskor på ett av de stora statliga förlagen. Hon är som de flesta: hon går till arbetet med jämna portioner motvilja och stolthet, hon deltar gärna i arbets platsens små festligheter och intriger, undviker det mesta som är obekvämt och ägnar desto mer engagemang åt sonen Kolja, som just är på väg att stiga ut i arbetslivet. Så sker någonting som ruckar livets jämna lunk: av oklar anledning blir Kolja gripen. Eftersom sonen är ett praktexempel på redlighet måste det förstås handla om ett missförstånd. Sofia Petrovna gör vad hon förmår för att ta reda på vad som hänt så att sonen snarast kan släp pas fri igen, men det visar sig oväntat svårt. Gradvis träder hon in i ett skuggsamhälle av förskjutna, av grundlöst anklagade och av förtvivlade anhöriga. Och sakta går det upp för henne att den värld hon lever i står på ett fundament av lögn, våld och skräck.

Lidia Tjukovskajas (19071996) roman Det tomma hemmet är en av de stora skildringarna av Sovjetunionen under åren mot slutet av 1930-talet, då Stalins skräckvälde kulminerade i det som kommit att kallas Den stora terrorn. Utifrån egna erfarenheter berättar hon på ett förödande enkelt sätt om hur den lilla människan luras och bryts ned av ett omänskligt samhällssystem.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Det tomma hemmet
  2. +
  3. Den stora skrivboken ; Beviset ; Den tredje lögnen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den stora skrivboken ; Beviset ; Den tredje lögnen av Agota Kristof (pocket).

Köp båda 2 för 128 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Det tomma hemmet. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. En lättäst bok om svåra saker
    Päivi Järvinen, 25 februari 2021

    Det som hände på 1930-talet under Stalins terror, kan hända igen när och var som helst. Mycket bra bok, rekommenderas varmt, t.ex till gymnasieelever.

Visa alla 1 recensioner