438 dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
471
Utgivningsdatum
2014-09-26
Upplaga
1
Förlag
Offside Press
Medarbetare
Göransson, Mattias (red.) / Stenberg, Eva (red.) / Carström, Jenni (form) / Carlson, Ola (form)
Illustratör/Fotograf
Stig Söderlind
Dimensioner
178 x 110 x 30 mm
Vikt
280 g
SAB
Lz Persson, Johan,Lz Schibbye, Martin
ISBN
9789185279340
438 dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar (pocket)

438 dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar

(34 röster)  |  Läs 8 recensioner
Pocket Svenska, 2014-09-26
55
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
NOMINERAD TILL AUGUSTPRISET!
»Schibbyes och Perssons bok är rent enastående.«
Aftonbladet

Originalutgåvan av den här boken tar slut i Istanbul, precis innan Martin Schibbye och Johan Persson återvänder till Sverige. I pocketen berättar de nu om tiden som följde på de 438 dagarna i etiopisk fångenskap: om utmaningarna med att anpassa sig till den svenska vardagen och om sin glädje över att på nytt komma igång med det journalistiska arbete de brinner för. Dessutom: hur påverkades Sveriges relation till Etiopien, vad blev det av Lundingruppens investeringar i Ogaden och vad tycker egentligen Johan och Martin om svenska UD:s agerande?
Också i pocketen: helt nya bilder från Johans och Martins tid i Kalityfängelset!

JOHAN PERSSON OCH MARTIN SCHIBBYE BERÄTTAR:
»Den här boken skulle inte ha funnits om inte allt gått snett.
Natten till den 28 juni 2011 satte vi allt på spel när vi i skydd av mörkret korsade gränsen mellan Somalia och Etiopien. Vi ville undersöka hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen i den stängda och konfliktfyllda Ogadenregionen. Vi ville nå bortom flyktingberättelserna och larmrapporterna, och med våra egna ögon ta reda på sanningen.
Fem dygn senare låg vi skjutna och blodiga i öknen.
Men när det ursprungliga reportaget dog, tog en annan historia sin början. En berättelse om rättslöshet, propaganda och storpolitik.
Efter en Kafkaartad rättegång dömdes vi till elva års fängelse för terroristbrott. Och vi var långt ifrån ensamma. I fängelset satt journalister och politiker som dömts på löpande band för att det inte gått i diktaturens ledband. Vår skildring av olja förvandlades till en historia om bläck.
Vardagen blev en kamp för överlevnad i det ökända Kalityfängelset. På ett cementgolv bakom korrugerad plåt - i en värld av dödliga sjukdomar, misshandel och förtryck - skapade vi en vardag med hjälp av stenhårda rutiner. Fråntagna våra skosnören och vår yttrandefrihet försökte vi bevara det mest värdefulla man har: friheten att själv bestämma vem man är.
Här är vår berättelse om 438 dagars helvete.«
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av 438 dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Otroligt spännande
  Leif, 13 juni 2018

  Någon skriver att det är en seg början men det är just början som är viktig för att skapa realismen och spänningen i resterande del av boken.

  Dessa två journalister har kämpat hårt och man blir snabbt förvånad över vad människan klarar av att uträtta.

  Det är väldigt intressant att höra deras tankar om vilka vägar de ska gå och hur de gör allt för att överleva.
  Jag är intresserad av storpolitik, människor som aldrig ger ur och äventyr så denna bok var perfekt. Kommer gar... Läs hela recensionen

 2. Schibbye & persson
  lars-olov danielson, 25 maj 2017

  hade en bestämd uppfattning om att medvetet utsätta sej för olagligheter (passera gränsen utan visum tillsammans med en terroristanklagadgrupp ONFL) Då får man ta sitt ansvar inte begära att svensk diplpomati för att ska skipa rättvisa,.

  Men efter att ha lyssnat på Martin Schibbye i ett radioprogram, kommer inte ihåg vilket ,blev positivt berörd därför köpte jag boken. Har läst hälften ska läsa resten
  ^

 3. Intressant läsning
  CamillaW, 27 juli 2016

  Ur ett läsarperspektiv är både början och slutet väldigt starkt. Man blir gripen från första kapitlet och känner genast att detta är en bok att sträckläsa. Men i mitten någonstans tappar den greppet och handligen bli otroligt lam. Det händer ingenting intressant och en del känns endast som utfyllnad. Syftet med boken är otroligt intressant, och önskar nog att det hade funnits mer innehåll ang storföretagens roll i Afrika, mer moraliska diskussioner osv. Det är ett otroligt arbete och en intre... Läs hela recensionen

 4. En viktigt bok som alla bör läsa
  Therese, 20 juni 2016

  Sträckläsning när den är som bäst! En otroligt spännande bok som inte går att lägga ifrån sig. Otroligt viktig berättelse som jag anser alla bör läsa.

 5. seg,intresse och då och då-bok
  Karin , 13 augusti 2015

  Första halvan är väldigt segläst../förberedelse delen.
  Annars intressant, enligt mig ingen sträckläsar bok utan mer då och då.måste ha ett stort intresse för kulturer/möten och journalistik

 6. Gåva
  Syster M, 23 februari 2015

  Gav bort denna bok till min man som sträckläste den på vår semester. Han har bara bra saker att säga om den och tyckte den var intressant.

 7. Dagsnyhet
  mattias heyman, 22 januari 2015

  Färska, verkliga nyheter om hur det ser ut på vissa platser på vår jord. Unga journalister på självpåtaget jobb i det fria ordets namn. den grymma verklighetens bok...
  Varm och hemsk på samma gång, uppriktig, framåtdrivande, spännande och mycket allvarlig. En mycket bra bok, tack för att jag fick möjlighet att läsa om er verklighet, er upplevelse, tack.

 8. Mycket intressant hela vägen
  DK, 5 januari 2015

  Det Nya kapitlet, som handlar om tiden efteråt är inte så mycket att hänga i granen, men i övrigt är det riktigt bra hela vägen, trots att man vet hur det går. En intressant inblick i ett land som bitvis skiljer sig från det vi är vana vid på hemmaplan.

Visa alla 8 recensioner

Bloggat om 438 dagar : vår berättelse om storpolitik...