Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Hur var det senmedeltida svenska riket militärt organiserat och hur förändrades samhällets militära institutioner under perioden 1450?1550? I boken "I rikets tjänst", presenterar Martin Neuding Skoog en ny bild av periodens militära och politiska förändringar. Århundradet 1450?1550 behandlas som en sammanhållen period, karakteriserad av återkommande militära kriser som tvingade fram nya lösningar på rikets försvarspolitiska problematik.
I fokus för undersökningen står sambandet mellan krig och statsbildning, samt det skifte som under perioden skedde från ett militär- politiskt system till ett annat. Här studeras både hur krigsorganisationen fungerade i ett samhälle med svag statsmakt, och vilka politiska konsekvenser Gustav Vasas centralisering av de militära institutionerna fick.
I boken beskrivs hur bondeuppbåden, städernas kårer samt biskoparnas och det världsliga frälsets militära hierarkier var organiserade. Dessutom studeras regenternas egna följen, värvningarna av legosoldater i Öster sjöområdet och framväxten av en kunglig armé under Gustav Vasas tid.
Martin Neuding Skoog (f. 1980) är historiker, verksam vid Stockholms universitet.
"I rikets tjänst" är hans doktorsavhandling. Hans forskning är främst inriktad på hur kriget som historiskt fenomen påverkat samhällsutvecklingen under medeltiden och den tidigmoderna perioden.
Visa hela texten
Passar bra ihop
+
De som köpt den här boken har ofta också köpt
Nätverksstaten
av Olov Lund
(inbunden).
Det finns 1 recension av I rikets tjänst - Krig, stat och samhälle i Sverige 1450-1550. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den!
Sätt ditt betyg »
Intressanta nya rön. Uppskattar Skoog att han grundligt studerar logistiken. Ger en bra bild hur Sverige går från att statschefen koordinerar försvaret till en av staten avlönad armé.