Vita afrikaner : ett reportage om arv och identitet (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
204
Utgivningsdatum
2018-04-26
Förlag
eddy.se ab
Dimensioner
210 x 135 x 15 mm
Vikt
322 g
ISBN
9789185333851
Vita afrikaner : ett reportage om arv och identitet (häftad)

Vita afrikaner : ett reportage om arv och identitet

Häftad Svenska, 2018-04-26
219
Skickas inom 3-6 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
När det brittiska imperiet föll valde majoriteten av de vita att flytta. De var jordbrukare, gruvarbetare, administratörer och missionärer. De hade lämnat Europa för en ny framtid i Afrika, bildat familj och tagit plats i den koloniala samhällsordningen.

Men alla reste inte. Några är fortfarande kvar. Det här är en bok om vad som hände med dem.

På sina resor i Zambia, Kenya och Zimbabwe har journalisten och författaren Görrel Espelund försökt finna svaret på vilka de är, de vita som valde att stanna kvar i Afrika. Hur ser de på sin identitet, sin familjs förflutna och sin egen framtid?

Hon träffar storviltsjägaren Bror Blixens gudson på en country club i Nairobi. Emma Bruce-Miller som valt att driva släktgården vidare i Zambia och Peter Fisher som är traditionell ledare för lundafolket. I Zimbabwe engagerar sig Chloë McGrath för demokratibygge och i Sydafrika brottas studenter med frågor om rasism och vithet.

I dag lever några tiotusental vita kvar i Storbritanniens gamla kolonier. De har inte mycket gemensamt utöver sin hudfärg och en kolonial historia. Somliga har klippt banden med Europa och identifierar sig som afrikaner. Andra kallar sig engelsmän och lever sina liv vid sidan av resten av samhället. Oavsett är de en del av det arv som kolonialtiden lämnade efter sig.

Görrel Espelund är journalist och författare. I drygt tjugo år har hon följt utvecklingen på den afrikanska kontinenten och som reporter rest till några av Afrikas mest otillgängliga hörn och hetaste nyhetsplatser. Mellan 1997 och 2004 var hon Afrikakorrespondent för Sydsvenskan och Göteborgs-Posten, med sin bas i Sydafrika.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vita afrikaner : ett reportage om arv och identitet
 2. +
 3. Tavelhandlarens kaféresa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tavelhandlarens kaféresa av Görrel Espelund (häftad).

Köp båda 2 för 438 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Görrel Espelund

 • Tavelhandlarens kaféresa

  Görrel Espelund

  Det började med ett vykortsstånd i Norrtälje. Nu firar Fredrik Larsson 30 år som konsthandlare. Lika länge har han kört landet runt. Han har sålt konst och han har fikat. Tavelhandlarens kaféresa är en inspirerande guide till Fredriks favoritfik. ...

 • Kap till Kairo Anteckningar längs vägen

  Görrel Espelund, Andreas Karlsson

  Två journalister, en bil och drygt två tusen mil genom södra och östra Afrika - ett äventyr med utmaningen att nyansera bilden av kontinenten. Journalisterna Görrel Espelund och Andreas Karlsson körde under fem månader den legendariska sträckan fr...