Botaniska strövtåg (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Acta academiae regiae Gustavi Adolphi (del 82)
Antal sidor
182
Utgivningsdatum
2003-02-01
Förlag
Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur
Dimensioner
250 x 170 x 15 mm
Vikt
440 g
Antal komponenter
1
SAB
F.021
ISBN
9789185352517
Botaniska strövtåg (häftad)

Botaniska strövtåg

Häftad Svenska, 2003-02-01
223
 • Skickas inom 3-6 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Denna essäsamling inleds med en utflykt i hembygdens växtvärld. Därefter följer några personporträtt: P.D.A. Atterbom i hembygdens Åsbodal, Bruno Liljefors och växterna och Th. O.B.N. Krok och Sigfrid Almquist med sin legendariska flora. Vidare porträtteras några förlinneanska pionjärer inom botaniken i Sverige och England: Johannes Franckenius, William Turner och John Gerard, den sistnämnde samtida med William Shakespeare, som också ägnas en essä.

Två av de inledande essäerna diskuterar växternas namn i svenska och engelska perspektiv.

I bokens andra avdelning presenteras omkring 60 svenska växter ur botaniska, kulturhistoriska (etnobotaniska) och stundom skönlitterära aspekter. De folkliga växtnamnen ägnas stor uppmärksamhet. De speglar en rik biologisk och kulturell mångfald och avslöjar mångskiftande samband mellan växt och människa. De ger ofta drastiska prov på människors associationsförmåga och språkliga fantasi.

Boken, som är illustrerad med bilder från främst J.W. Palmstruchs Svensk Botanik (1802-43), avslutas med en engelsk sammanfattning, en omfattande litteraturlista samt register över växtnamn och personer nämnda i texten.

Mats Rydén har varit professor i engelska i Umeå och Uppsala. Hans botaniska intressen går tillbaka till barndomens Åsbo i Östergötland.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Botaniska strövtåg
 2. +
 3. På väg mot en förståelse av fenomenet inkongruent predikativ

De som köpt den här boken har ofta också köpt På väg mot en förståelse av fenomenet inkongrue... av Sandy Åkerblom (häftad).

Köp båda 2 för 499 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mats Rydén

 • Johannes Franckenius och den svenska floran

  Mats Rydén

  Denna bok är en floristisk och nomenklatorisk utvärdering av de svenska växterna i Johannes Franckenius' Speculum botanicum (1638 och 1659), en lista över svenska och utländska växter, med latinska och svenska benämningar. Franckenius var professo...

 • Atterboms boksamling 1804

  Mats Rydén

  Sommaren 1804 gjorde den fjortonårige, brådmogne Linköpingsgymnasisten Per Daniel Atterbom upp en förteckning över sitt bokinnehav, "Katalog uppå Mitt Bibliotek". Manuskriptet finns på Uppsala universitetsbibliotek. Det ges nu ut för för...