Sverige och den stora flykten från Estland 1943-1944 (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Acta academiae regiae Gustavi Adolphi (del 83)
Antal sidor
184
Utgivningsdatum
2010-06-11
Förlag
Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur
Dimensioner
245 x 165 x 12 mm
Vikt
400 g
Antal komponenter
1
SAB
Kc.54
ISBN
9789185352524
Sverige och den stora flykten från Estland 1943-1944 (häftad)

Sverige och den stora flykten från Estland 1943-1944

Häftad Svenska, 2010-06-11
260
Skickas inom 5-8 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Boken kan tyvärr inte levereras innan julafton.
För 60 år sedan, mot slutet av andra världskriget, kom över 30 000 människor från Estland hit till Sverige. De flesta av estlandssvenskarna hämtades hit av svenska myndigheter, medan esterna fick fly över Östersjön i små fiskebåtar eller i överlastade skutor. Det var bönder och fiskare från den nordvästra delen av landet men också många ledande intellektuella från Tallinn och Tartu.

Svenskarnas försök att rädda estlandssvenskarna hade ett tyst stöd från kretsen runt SS-chefen Himmler, som på detta sätt hoppades få kontakt med engelska och amerikanska politiker i Stockholm för att undersöka om det var möjligt att få till stånd en separatfred med västmakterna. Aktionen för att rädda över den intellektuella eliten från Baltikum till Sverige kom däremot till på ett initiativ från kretsen kring USA:s president Roosevelt. Tanken var i första hand att rädda judar från Ungern och från Baltikum.

Kravet att ta hand om och försörja de många flyktingarna satte den svenska förvaltningen på svåra prov, och den svenska diplomatin fick en synnerligen delikat uppgift när Sovjets vice utrikesminister lät förstå att alla baltiska flyktingar, som ju var "sovjetmedborgare", omgående borde sändas tillbaka. Den svenska ståndpunkten blev att ingen flykting skulle tvingas att återvända mot sin vilja.

När några balter i tysk uniform efter kriget utlämnades till Sovjet, förorsakade detta i Sverige en enorm proteststorm, "baltutlämningen", medan de ryska diplomaterna i Stockholm tolkade det som en skicklig eftergift från den svenska regeringens sida för att slippa lämna ut de många civila flyktingarna.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Sverige och den stora flykten från Estland 1943-1944
  2. +
  3. Dalmåleri i Dalarnas museum

De som köpt den här boken har ofta också köpt Dalmåleri i Dalarnas museum av Rune Bondjers (häftad).

Köp båda 2 för 379 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Sverige och den stora flykten från Estlan...