Att reformera välfärdsstaten : NBER-rapporten 2 : amerikanskt perspektiv på den svenska modellen : Konjunkturrådets rapport 2006 (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Konjunkturrådets rapport
Antal sidor
176
Utgivningsdatum
2006-01-01
Upplaga
1
Förlag
SNS Förlag
Medarbetare
Freeman, Richard B. (red.), Swedenborg, Birgitta (red.), Topel, Robert (red.)
Dimensioner
230 x 155 x 12 mm
Vikt
340 g
SAB
Oh-c
ISBN
9789185355396
Att reformera välfärdsstaten : NBER-rapporten 2 : amerikanskt perspektiv på den svenska modellen : Konjunkturrådets rapport 2006 (häftad)

Att reformera välfärdsstaten : NBER-rapporten 2 : amerikanskt perspektiv på den svenska modellen : Konjunkturrådets rapport 2006

Häftad Svenska, 2006-01-01
295
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
I början av 1990-talet inbjöds nio världsledande amerikanska nationalekonomer att tillsammans med svenska kollegor granska den svenska välfärdsstaten. Syftet var att få ett kvalificerat utifrånperspektiv på de alltmer påträngande strukturproblemen i svensk ekonomi. Resultatet blev den s k NBER-rapporten Välfärdsstat i omvandling. Den lika skarpsinniga som lågmälda analysen i rapporten lyfte fram den grundläggande konflikten mellan välfärdsstatens utjämningssträvanden och ekonomisk effektivitet och tillväxt. Den pekade också på det omvandlingstryck detta skapade.
Vad har hänt sedan dess? Hur har de problem som identifierades för drygt tio år sedan hanterats eller möjligen inte hanterats? I denna rapport följer flertalet av de ursprungliga författarna upp sin tidigare analys. De konstaterar att Sverige har återhämtat sig från den djupa nedgången i början av 1990-talet men många strukturproblem kvarstår och globaliseringen fortsätter att utmana välfärdsstaten.
Rapporten bygger på ett samarbete mellan SNS och den ansedda amerikanska forskningsorganisationen National Bureau of Economic Research (NBER). Redaktörer är professorerna Richard B. Freeman, Harvard University och NBER, och Robert Topel, University of Chicago, samt fil.dr Birgitta Swedenborg, SNS.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Att reformera välfärdsstaten : NBER-rapporten 2 : amerikanskt perspektiv på den svenska modellen : Konjunkturrådets rapport 2006
  2. +
  3. Det här är inte mitt land

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det här är inte mitt land av Kristian Lundberg (pocket).

Köp båda 2 för 354 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

Övrig information

SNS Konjunkturråd 2006 ersätts av en uppföljning av den s k NBER-rapporten om den svenska välfärdsstaten, Välfärdsstat i omvandling Amerikanskt perspektiv på den svenska modellen, som ersatte SNS Konjunkturrådsrapport 1995.

Nu, liksom för drygt tio år sedan, medverkar ett flertal ledande amerikanska ekonomer knutna till National Bureau of Economic Research (NBER) tillsammans med lika många svenska ekonomer i ett stort upplagt forskningsprojekt om den svenska välfärdsmodellen.