Ragnvald Blix : karikatyrtecknaren som utmanade Hitler (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
298
Utgivningsdatum
2016-08-15
Förlag
Folkuniversitetets Akademiska Press
Medarbetare
Åhs, Andreas (red.) / Åkerskog, Hans (form)
Dimensioner
240 x 222 x 25 mm
Vikt
1169 g
SAB
Lz Blix, Ragnvald
ISBN
9789185359158
Ragnvald Blix : karikatyrtecknaren som utmanade Hitler (inbunden)

Ragnvald Blix : karikatyrtecknaren som utmanade Hitler

(1 röst)
Inbunden, Svenska, 2016-08-15

Slutsåld

Den norske karikatyrtecknaren Ragnvald Blix (1882-1958) var känd för sin skarpa blick och bitande humor. Mest berömd blev Blix för sitt engagemang mot Hitler och nazismen. Tillsammans med Torgny Segerstedt stod han i Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning upp för det fria ordet i en tid då många valde att tiga.

Boken är rikt illustrerad med över 150 av Blix" mästerliga teckningar. Dessa utgör en koncentrerad och lättillgänglig historieskrivning över de totalitära regimernas framväxt under första halvan av 1900-talet. Detta gör boken relevant i en tid då nationalistiska och rasistiska ideologier återigen är på frammarsch i Europa och det fria ordet är under ständig attack.

Rikke Petersson har varit lektor i svenska vid universitetet i Münster. År 2007 tilldelades hon Svenska Akademiens pris för introduktion av svensk kultur utomlands. Hon har skapat flera uppmärksammade utställningar om Ragnvald Blix.

Röster om boken

"Historien, också den grymmaste, rymmer även en god portion humor. Jag kan tänka mig få bättre sätt att på en och samma gång få en insiktsfull lektion i 1900-talets krigserfarenheter och ha oförskämt kul än att läsa och begrunda Rikke Peterssons bok om denne kände norske karikatyrtecknare." - Dick Harrison, Årets böcker, Svenska Dagbladet

"I år fyller den svenska tryckfriheten 250 år. Jag har svårt att tänka mig ett angenämare sätt att hedra födelsedagsbarnet än att snarast skaffa sig ett exemplar av Rikke Peterssons rikt illustrerade och personliga biografi över Ragnvald Blix" - Carsten Palmaer, Aftonbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »