Gladiatorer (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2005-09-01
Upplaga
1
Förlag
Historiska Media
Översättare
Olov Hyllienmark
Originaltitel
Gladiatoren - Volksvermaak in het Colosseum
Medarbetare
Wiberg, Jacob (form)
Dimensioner
220 x 145 x 25 mm
Vikt
500 g
SAB
K.2
ISBN
9789185377213
Gladiatorer (inbunden)

Gladiatorer

Inbunden Svenska, 2005-09-01

Slutsåld

Romarriket var ett samhälle präglat av erövringskrig och våld och gladiatorspelen kan ses som en förlängning av kriget ute på slagfälten. Spelen uppstod under 200-talet f.Kr. och först under 400-talet e.Kr. förbjöds de i och med kristendomens värderingar.

Under nästan sexhundra år dödades tiotusentals män i gladiatorspel på arenorna i det romerska riket. Spel där män slogs män, män mot djur och vilda djur mot tama. De spektakulära spelen kunde starta tidigt på morgonen och hålla på hela dagen. Så gott som varje något sånär stor stad hade en egen amfiteater där spel anordnades med jämna mellanrum. Den största och mest kända var Colosseum i Rom. Publiken, som bestod av människor ur alla befolkningsskikt, satt trollbunden på läktarna och ropade efter mer.

Mycket sällan blev en gladiators liv långt och ännu mer sällsynt var att han levde så länge att han kunde berätta sin levnadshistoria. Vilka var dessa mytomspunna machomän som stod för antikens mest spektakulära underhållning?

I Gladiatorer berättar historikern Fik Meijer deras historia. De kunde vara krigsfångar eller slavar som stred för sin frihet. Men också fria medborgare som stred för pengar eller spänning. Meijer beskriver hur gladiatorspelen uppkom, hur gladiatorernas dagliga liv med träningar såg ut och hur komplex och kostsam organisationen bakom spelen var. På ett mycket sinnrikt sätt har han utgått från mosaiker, freskmålningar, gravinskriptioner, citat av antika författare samt noggrant studerat grekisk och etruskisk historia. Men han gör även jämförelser med storfilmer som Spartacus och Gladiator. Resultatet har blivit en fascinerande och spännande bok.

Fik Meijer drar paralleller till nutid och menar att avståndet mellan oss och gladiatorföreställningarna är mindre än vi kanske vill erkänna. Han anser att moderna människor är precis lika fascinerade av våld som romarna var. Framgången för Ridley Scotts film Gladiator bevisar detta mer än väl. Blodiga krig, uppgörelser i olika kriminella kretsar, gängslagsmål, mord, tortyr och övergrepp är föremål för teve-program och spelfilmer. Actionfilmerna har blivit allt blodigare och filmer regisserade av David Lynch och Quentin Tarantino är enormt populära. Våldsinslagen i data- och tevespel ökar hela tiden.

Fik Meijer är professor i antik historia vid universitet i Amsterdam. Han har översatt texter av den judisk-romerske historikern Josefus till holländska. Han har även skrivit flera böcker, bland annat Emperors Don t Die in Bed.

? Första heltäckande boken om gladiatorer på svenska.

? Intresset för antiken är stort.

? Intressanta paralleller till nutid. Filmer som Spartacus och Gladiator behandlas i egna kapitel.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Recensioner i media

Under de första två århundraden var gladiatorspelen ett återkommande och populärt inslag i Romariket. Dödsdömda och slavar tränades i speciella skolor för att möta döden inför tusentals åskådare på någon av de hundratal amfiteatrar som fanns i Rom och dess provinser. Det var inte bara människor som stred utan även exotiska djur av allehanda slag, och under de riktigt stora festligheterna kunde arenorna fyllas med vatten för sjöslag. Gladiatorspelen kunde hålla på i flera dagar, förmiddagen började med jakter och strider med djur, vid lunch gjorde man en paus då publiken kunde roa sig med att se dödsdömda fångar avrättas på olika bestialiska sätt, och dagen avslutades sedan med höjdpunkten, strider mellan gladiatorer. För en modern människa är det svårt att förstå hur dessa blodiga spel kunde utöva en sådan stor lockelse och bibehålla sin popularitet under så många år.

Fik Meijer, som är professor i antik historia, funderade över hur han själv skulle ha regerat om han befann sig mitt i publiken och fick bevittna ett gladiatorspel. Resultatet blev en övergripande skildring av gladiatorspelen. Här kan du läsa om spelens ursprung, hur träningen gick till, hur arenorna var uppbyggda, hur en dag på Colosseum kunde se ut, och vad som hände efter föreställningen med alla liken. Meijers bok är både fängslande och lättillgänglig. Den ger en mycket bra introduktion till gladiatorspelen och samhället som skapade dessa blodiga spel. Gillade du Ridley Scotts film "Gladiator" eller Stanley Kubrics klassiker "Spartacus" så är boken "Gladiatorer" förmodligen något för dig.

Bloggat om Gladiatorer