Cellon i Sarajevo (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
237
Utgivningsdatum
2009-10-19
Upplaga
1
Förlag
Lindelöws bokförlag
Översättare
Einar Heckscher
Originaltitel
The Cellist of Sarajevo
Dimensioner
198 x 140 x 21 mm
Vikt
390 g
SAB
Hce
ISBN
9789185379293
Cellon i Sarajevo (inbunden)

Cellon i Sarajevo

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2009-10-19
128
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Beställ boken senast fredag 18 december kl. 17:30 för leverans innan julafton
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Den händelse som romanen kretsar kring är sann och inträffade i maj och juni 1992. På Vaso Maskingatan i Sarajevo exploderade en granat, avlossades från bergen omkring, i början av belägringen, och träffade mitt i en brödkö. 22 människor dödades. På eftermiddagen påföljande dag, och 22 dagar framåt, satte sig cellisten Vedran Smailovic från Sarajevos symfoniorkester vid granatkratern och spelade det klassiska stycket Adagio in G minor av Tomaso Albinoni.

Belägringen av Sarajevo, mellan 1992 och 1995, orsakade 12 000 människors död, och många många fler skadades, de flesta civila. 90 procent av bebyggelsen i Sarajevo förstördes eller blev i någon mån skadad. Raketen mot brödkön och cellistens modiga och våghalsiga spel är en oförglömlig händelse, mörk och kraftfull om krigets vanvett.

När granaten i romanen uppifrån de intilliggande bergen träffat sitt mål får vi följa tre Sarajevobor, deras umbäranden och demolerade vardagsliv, under en handfull dagar. Pilen kallas de ena, en kvinnlig krypskytt som får i uppdrag att skydda cellisten under hans spelningar. En annan, Kenan, ger sig ut på gator och över broar för att hämta vatten till familjen och en granne. Dragans fru och barn har redan flytt till Italien. Musiken från cellon stannar kvar i många människohjärtan.

Slavenka Drakulic' har skrivit ett förord till den svenska utgåvan av Steven Galloways The Cellist of Sarajevo. Hon är journalist, feminist och författare bland annat till reportageboken Balkan Express. Där skildrar hon hur inbördeskriget i Jugoslavien under första halvan av 1990-talet förgiftar människors sinnen och liv.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Cellon i Sarajevo
  2. +
  3. Den vita tigern

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den vita tigern av Aravind Adiga (inbunden).

Köp båda 2 för 212 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Cellon i Sarajevo. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Cellon i Sarajevo av Steven Galloway
    Kristina Simar, 1 december 2009

    Tycker jag: En oemotståndligt skriven roman av som beskriver händelserna i det belägrade Sarajevo på ett sådant sätt att det känns som om man vore på plats och ser all förstörelse. Hur människor bara helt plötsligt blir nerskjutna på gatan. Helt vanliga oskyldiga. Boken har ett bra upplägg, med korta kapitel som handlar om de tre karaktärerna Pilen, Kenan och Dragan. Det gör att det är lätt att följa med i boken. Kan inte annat än säga att det var en underbar och känslosamt skriven bok. Läs den.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Steven Galloway