Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
239
Utgivningsdatum
2013-03-15
Upplaga
1
Förlag
Lindelöws bokförlag
Dimensioner
195 x 143 x 20 mm
Vikt
400 g
SAB
Hc
ISBN
9789185379668
Kallocain (inbunden)

Kallocain

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2013-03-15
225
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 11 format & utgåvor
Denna utgåva är rik på extramaterial: en essä av litteraturvetaren Barbro Gustafsson Rosenqvist, brev som tillkom i samband med utgivningen, dikter och konst av Roy Friberg. I sept. 1940 skrev Karin Boye i ett brev till en nära vän, om romanen: "Den handlar om tillståndet i nästa århundrade, då några stora totalitära stater slåss om världsherraväldet och Staten har individen helt i sin hand."

allocainjämförs ofta med andra s k dystopier, som 984 u sköna nya världoch i Karin Boyes dystopi har precis som dessa översatts till många språk och givits ut i många utgåvor.

Boken är som ett testamente, skrivet av huvudpersonen och uppfinnaren Leo Kall. Hans hustru Linda öppnar ögonen på honom, för att hans sanningsserum i Världsstaten får förödande konsekvenser. Meningen är att kallocainet ska avslöja statsfientlig verksamhet. Men istället berättar medborgarna om sin längtan efter kärlek och gemenskap. Man finner flera beröringspunkter med det kommunistiska Sovjetunionen och det nazistiska Tyskland.

Så här skriver Barbro Gustafsson Rosenqvist, docent i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, i förordet: "Hösten 1940 utkom Karin Boyes roman Kallocain, några månader innan författaren lämnade livet. Hennes dystra framtidsskildring, som trots allt rymmer hopp om och tro på ljusning, kom att utgöra den mäktiga slutpunkten för ett såväl emotionellt som intellektuellt synnerligen intensivt författarskap. Romanen är ett i många avseenden särpräglat verk, som genom sin lyskraft har hållit sig levande genom decennierna och attraherat allt fler läsare."
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kallocain
 2. +
 3. Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv.

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv. av Johan Svedjedal (inbunden).

Köp båda 2 för 476 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Kallocain. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Påminner väldigt mycket om 1984
  Henrik, 14 december 2015

  Kallocain av Karin Boye påminner väldigt mycket om 1984 av George Orwell. Handlingen har många likheter och en del fraser och uttryck verkar nästan kopierade. Kallocain utgavs första gången 1940 medan 1984 av George Orwell utgavs först 1949. Jag är ganska säker på att George Orwell läst Kallocain och fått många idéer och inspirerats av den. 1984 är ju världskänd medan Kallocain är relativt okänd tycker inte det är rättvist då denna boken är jämförbar med 1984 och då den utgavs 9 år tidigare borde denna ses som orginalet.

 2. Redan vid de första sidorna sitter jag som klistrad...
  Nat Urligt, 18 juli 2013

  Redan vid de första sidorna sitter jag som klistrad framför sidorna av denna underbara dystopi. Vissa ord är någorlunda svårförstådda då svenska språket ändrats med tiden, men en enkel googling efter definition hjälpte mig snabbt.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna