Från nionde våning (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
93
Utgivningsdatum
2015-03-13
Förlag
Lindelöws bokförlag
Dimensioner
210 x 130 x 9 mm
Vikt
176 g
SAB
Hc.03
ISBN
9789185379859

Från nionde våning

Häftad,  Svenska, 2015-03-13
179
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
En diktsamling om ett höghus i centrala Malmö. En återkomst av författaren Stig Johansson som skrev den kritikerrosade diktsamlingen, Den kapsejsade himlen. Där finns de omtyckta diktraderna: "Alla dessa dagar som kom och gick / inte visste jag att det var livet."

Denna nya samling Från nionde våning är en originell diktsamling, porträtt av människor i ett höghus i Malmö. Dikter i en kollektiv anda, där tankarna går till Sotfragment av Stig Sjödin, porträtt av människor på 1940-talet på ett järnbruk i Sandviken. Men här är vi placerade mitt i nutiden, med Öresundsbron som utsikt och färdtjänst som hämtar och lämnar hyresgäster.

Om den nya diktsamlingen Från nionde våning skriver Malmöförfattaren Kristian Lundberg, i ett känsloladdat förord: I Från nionde våning befinner vi oss på samma gång i ett nu och i ett då. Dikterna är ofta mycket konkreta. Personer, platser, händelser. Det är från den pågående vardagen som dikten tar avstamp, en Coop-butik, en digital kontakt med hemtjänsten, en bänk, ett blommande träd ... Stig Johansson skriver här en slags folkhemselegi, en berättelse som just på lyrikens paradoxala sätt är både unik och specifik. Människa efter människa stiger fram, som just i en väldig kör där rösten betvingar både glömska och död ... För mig är Från nionde våning en storslagen diktsamling som förmodligen kommer att finnas kvar långt efter det att det fiktiva eller faktiska huset med minst nio våningar har bytt hyresgäst efter hyresgäst.

Recensioner: "Här finns stråk av Harry Martinson, en grogrund. En hamn och en annan världsdel skymtar förbi. Fjärran avlägsna städer. Arbete på en båt. Matlagning. Men överlag utspelar sig merparten av dikterna i ett alldeles vanligt bostadskvarter ... Detta är helt igenom självklara dikter." / Staffan Engstrand - Nerikes Allehanda

"Stig Johanssons dikt lever vid sidan av poesins allfarvägar, i detaljer ... glimtvis anrikas språket maximalt, som när en koltrast 'drar fram sin dag ur den grå gryningen' ... Som ett slags koncentrat av de där dagarna som var - och är - livet." / Ingrid Bossedal - Göteborgs-Posten
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Stig Johansson