Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
192
Utgivningsdatum
2017-11-16
Förlag
Lindelöws bokförlag
Dimensioner
196 x 142 x 20 mm
Vikt
392 g
SAB
Hc
ISBN
9789185379903
Kris (inbunden)

Kris

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2017-11-16
119
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån · Ingen bindningstid

Finns även som
Visa alla 7 format & utgåvor
Malin Forst är ett alter ego för Karin Boye i denna självbiografiska roman Kris. Året under sen tonårstid drabbades hon av både fysiska och psykiska problem. Hon både ville och kände sig tvingad att lyssna på sin inre röst, om homosexualitet och auktoritetskritik. Kris är också ett modernistiskt formexperiment.

Boken kom ut tretton år efter de egentliga händelserna. Karin Boye hade tagit studenten och började efter det på ett folkskollärarseminarium. Hon var djärv som satte sig upp mot olika auktoriteter. När det i Sverige fortfarande var olagligt med homosexualitet bejakade Karin Boye sin förälskelse i en studiekamrat:

Siv Lindvalls nacke. En fin smärt pelare, som steg ur fulländade halsåsar som en lugn hymn. Och det underliga skedde, att Malins spända och plågade muskler för ett ögonblick slappnade i vila, att de annars irrande rastlösa ögonen fann ett fäste, att tankarna släppte domen och domnade bort i det befriande vackra linjespelet där framför henne. En befrielse. Ett under.

När hon var en av den kvinnliga rektorns favoritelever trotsade hon henne genom att lyfta fram psykologin som viktigt inför framtiden, och inte kristendomen som rektorn energiskt uppmanade henne till. Uppgörelsen med en bokstavstrogen religion eskalerade under det här seminarieåret. Hon hade ständiga dialoger med den Gud hon förnam i sitt inre. Karin Boye kom ut med denna sin tredje roman 1934. Den fick stor uppmärksamhet, både positiv och negativ. Hon var redan en upphöjd och populär författare. Karin Boye kände ett inre tvång att skriva romanen och försöka förstå sig på sina egna inre kval innan det var för sent.

Extramaterial finns också i denna specialutgåva, två förord av Lennart Koskinen, biskop eremitus, och Birgitta Holm, professor i litteraturvetenskap. Också brev och dikter av Karin Boye, och tankar som författaren Harry Martinson hade om hennes livssituation.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kris
  2. +
  3. Astarte

De som köpt den här boken har ofta också köpt Astarte av Karin Boye (pocket).

Köp båda 2 för 174 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Kris