Formtoppning i teori & praktik (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
216
Utgivningsdatum
2010-02-16
Förlag
SISU Idrottsböcker
Översättare
Anette Glad
Dimensioner
238 x 168 x 11 mm
Vikt
470 g
SAB
Vu,Rb:do
ISBN
9789185433858
Formtoppning i teori & praktik (häftad)

Formtoppning i teori & praktik

Häftad Svenska, 2010-02-16
159
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Det är många faktorer som måste vara väl genomtänkta och perfekt tajmade för att en idrottare ska vara i toppform vid rätt tidpunkt, till exempel vid ett olympiskt mästerskap. Hur gör man egentligen?

Inigo Mujika är en av världens främsta forskare i ämnet formtoppning. I den här boken presenterar han ett antal modeller för hur olika faktorer avgör vad som fungerar eller inte i en formtoppningsprocess.

Fokus på tajming och minskad träningsbelastning
Traditionellt har formtoppningsteorier byggt på följande tre faser:
1. Träningsfas då träningsbelastningen är mycket hög.
2. Återhämtningsfas - där träningsbelastningen minskas radikalt.
3. Superkompensationsfas här har de tidigare överbelastade systemen (till exempel CNS, hjärta och muskulatur) inte bara återhämtat sig utan även ökat sin prestanda. Det är bland annat denna prestandaökning som har en avgörande betydelse för en lyckad formtoppning.

I boken fokuserar Inigo Mujika på den andra fasen i formtoppningen. Han har studerat vilken effekt en minskad träningsbelastning får inom ett antal idrotter. Dessa idrotter är: simning, maratonlöpning, triathlon, sprint (såsom i cykel, simning och löpning), artistisk gymnastik, fäktning, golf, rugby och vattenpolo.

Boken innehåller också en del om hur man kan planera för flera formtoppar under en kortare period.

Intervjuer med erfarna tränare och idrottare
Författaren konstaterar att det finns väldigt lite användbar forskning när det gäller formtoppning, särskilt kring lagidrotter. Boken summerar forskningsläget men refererar också till erfarenhetsbaserad kunskap kring ämnet från erfarna tränare och idrottare.

OS-guldmedaljören Henrik Nilsson intervjuas i boken. Han har varit framgångsrik med sin formtoppning inför viktiga mästerskap. Bland annat ger han rådet:
- Skriv träningsdagbok och bestäm dig på riktigt att du vill vinna. Förberedelserna börjar långt innan en riktig formtoppning! Bestäm vilket datum det gäller och vad du vill bli bäst på, det måste komma på 1:a, 2:a och 3:e plats i prioritetslistan. Du måste kunna fokusera mot ett mål väldigt länge och aldrig tveka i din stenhårda satsning. Stäng alla andra dörrar som ger dig möjlighet till splittrat fokus när du kommer in i en tyngre period. När jag är i toppform känns allt jag gör fysiskt enkelt och jag har massor av energi. Jag är på bra humör och positivt inställd till min kapacitet. Det är den bästa känslan jag kan känna, oslagbar.

Extramaterial: Föreläsning med HC Holmberg och Henrik Nilsson
Till Formtoppning följer en dvd med en föreläsning om att toppa formen. Föreläsare är HC Holmberg, av många utnämnd som mannen bakom det svenska OS-skidundret i Turin 2006. HC är forskare på Vintersportcentrum i Östersund och träningsexpert åt flera landslag och elitidrottare i sin roll som utvecklingschef för Sveriges Olympiska Kommitté. Han har läst manuset till Formtoppning och säger:
- En otroligt intressant bok om ett väldigt viktigt område. Kunskap om formtoppning är förstås avgörande för hur idrottare presterar när det verkligen gäller.

Ur innehållet:
 • Vetenskaplig utgångspunkt för formtoppning
 • Modeller för formtoppning
 • Träningslättnad en avgörande faktor?
 • Hur länge håller formtoppen?
 • Formtoppning i lagidrotter
 • Formtoppning för uthållighetsidrotter
 • Formtoppning för sprint och poweridrotter
 • Formtoppning för precisionsidrotter
 • En eller flera formtoppar?
 • Visa hela texten

  Passar bra ihop

  1. Formtoppning i teori & praktik
  2. +
  3. Skador inom idrotten : prevention, behandling och rehabilitering

  De som köpt den här boken har ofta också köpt Skador inom idrotten : prevention, behandling o... av Lars Peterson, Per Renström (häftad).

  Köp båda 2 för 681 kr

  Kundrecensioner

  Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

  Fler böcker av Inigo Mujika