Överflödet - fabriken. Följd av Fabrik : ett samtal mellan Marguerite Duras & Leslie Kaplan (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
122
Utgivningsdatum
2005-12-01
Förlag
Modernista
Översättare
Jenny Högström
Originaltitel
L'excès-l'usine
Dimensioner
200 x 130 x 20 mm
Vikt
160 g
SAB
He.03=c,He=c
ISBN
9789185453108
Överflödet - fabriken. Följd av Fabrik : ett samtal mellan Marguerite Duras & Leslie Kaplan (inbunden)

Överflödet - fabriken. Följd av Fabrik : ett samtal mellan Marguerite Duras & Leslie Kaplan

Inbunden Svenska, 2005-12-01
309
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Överflödet - fabriken är likt en graviditet uppdelad i nio avdelningar (»kretsar«) och utgör en sorts poetisk undersökning av fabriken; fabriken betraktad som ett eget universum, som tid, rum, språk och liv. Det är en hotfull realitet som framstår som både ogripbar och obegriplig. Kaplans poesi har i Frankrike kallats »sèche« - torr, krass eller kortfattad. Det feminina jaget i diktsamlingen lämnar plats för ett passivt men observerande »man« och det egentliga subjektet är fabriken som blir föremål för objektiva beskrivningar i korta men suggestiva prosastycken. 1998 översatte Hanne Ørstavik den till norska - och har själv påstått att den haft en avgörande betydelse för hennes eget författarskap. I bokens andra utgåva - som Modernistas bygger på - ingår ett avslutande samtal mellan Leslie Kaplan och Marguerite Duras. Leslie Kaplan är född 1943 i New York, men uppväxt och bosatt i Paris och skriver på franska. Som många andra franska intellektuella började hon arbeta på fabrik 1968. 1982 debuterade hon med diktsamlingen L'excès - l'usine (Överflödet - fabriken). Förutom poesi har hon skrivit romaner, dramatik och en mängd essäer om litteratur, film, psykoanalys och filosofi.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Leslie Kaplan

Övrig information

Överflödet - fabriken är likt en graviditet uppdelad i nio avdelningar (»kretsar«) och utgör en sorts poetisk undersökning av fabriken; fabriken betraktad som ett eget universum, som tid, rum, språk och liv. Det är en hotfull realitet som framstår som både ogripbar och obegriplig. Kaplans poesi har i Frankrike kallats »sèche« - torr, krass eller kortfattad. Det feminina jaget i diktsamlingen lämnar plats för ett passivt men observerande »man« och det egentliga subjektet är fabriken som blir föremål för objektiva beskrivningar i korta men suggestiva prosastycken. 1998 översatte Hanne Ørstavik den till norska - och har själv påstått att den haft en avgörande betydelse för hennes eget författarskap. I bokens andra utgåva - som Modernistas bygger på - ingår ett avslutande samtal mellan Leslie Kaplan och Marguerite Duras.

Leslie Kaplan är född 1943 i New York, men uppväxt och bosatt i Paris och skriver på franska. Som många andra franska intellektuella började hon arbeta på fabrik 1968. 1982 debuterade hon med diktsamlingen L'excès - l'usine (Överflödet - fabriken). Förutom poesi har hon skrivit romaner, dramatik och en mängd essäer om litteratur, film, psykoanalys och filosofi.