De besatta (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Modernista klassiker
Antal sidor
366
Utgivningsdatum
2006-03-01
Förlag
Modernista
Översättare
Stefan Ingvarsson
Originalspråk
Polska
Originaltitel
Opetani
Dimensioner
25 x 200 x 130 mm
Vikt
360 g
SAB
Hce
ISBN
9789185453122

De besatta

Häftad,  Svenska, 2006-03-01
261
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
»Här finns en rafflande intrig, en samling genuint överspända huvudpersoner; och mängder av stämningsskapande och nervkittlande miljöer från ett knarrande spökslott omgivet av dimmiga träskmasker till tennisklubbar och tesalonger i 30-talets mondäna Warszawa.« | STEVE SEM-SANDBERG, SVD

Ett gotiskt spökslott, societetsskandaler, förbannelser, spiritism, parapsykologi, nattlivet i mellankrigstidens Warszawa, mord och andra brott är några av de element som kokas ihop när Witold Gombrowicz skriver en populär sederoman »för köksor«. Verket skrevs under pseudonym och trycktes som följetong i dagspressen strax före krigsutbrottet 1939. Efter kriget var verket bortglömt och lite av en oönskad oäkting i det samlade författarskapet. Det publicerades först 1973 - fyra år efter författarens död - efter en detektivartad rekonstruktion. I dag ter sig De besatta ovanligt modern i sin intelligenta fascination för det »låga« och populära. Romanen - som nu för första gången utkommer i svensk översättning - bjuder på en hejdlös, men samtidigt allvarlig lek med den gotiska skräckromantikens alla element.

Witold Gombrowicz (1904-1969) föddes i Polen men tillbringade en stor del av sitt liv i exil - i hemlandet var han länge svartlistad. På 1960-talet kom hans stora internationella genombrott som författare och dramatiker.

»När Gombrowicz leker med populärlitteraturens genrer gör han det på fullaste allvar - och lyckas nå djup som den traditionella skräckromantiken aldrig riktigt lyckades nå. Det är en fascinerande roman, djupt försänkt i en trettiotalsatmosfär av växande hot och krympande klassklyftor.« | JAN ARNALD, GÖTEBORGS-POSTEN
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Witold Gombrowicz

Övrig information

Ett gotiskt spökslott, societetsskandaler, förbannelser, spiritism, parapsykologi, nattlivet i mellankrigstidens Warszawa, mord och andra brott är några av de element som kokas ihop när Witold Gombrowicz på ett medvetet sätt försöker skriva en populär sederoman »för köksor«. Verket skrevs under pseudonym och trycktes som följetong i dagspressen strax före krigsutbrottet 1939. Efter kriget var verket bortglömt och lite av en oönskad oäkting i det samlade författarskapet. Det publicerades först 1973 fyra år efter författarens död efter en detektivartad rekonstruktion. Idag ter sig romanen ovanligt modern i sin intelligenta fascination för det »låga« och populära. Den bjuder på en hejdlös, men samtidigt allvarlig lek med den gotiska skräckromantikens alla element.

Witold Gombrowicz (19041969) föddes i Polen men tillbringade en stor del av sitt liv i exil i hemlandet var han länge svartlistad. På 1960-talet kom hans stora internationella genombrott som författare och dramatiker.