Kvinnor utan män (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Läsålder
Unga vuxna
Antal sidor
109
Utgivningsdatum
2010-01-28
Förlag
Baran förlag
Originaltitel
Zanan bedune mardan
Dimensioner
202 x 138 x 13 mm
Vikt
200 g
SAB
Hce
ISBN
9789185463343

Kvinnor utan män

Inbunden,  Svenska, 2010-01-28
142
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Baran Förlag som är ett exil förlag, har gett ut denna roman av författarinna Shahrnush Parsipur som heter "Kvinnor utan män".

Boken har även blivit film och har Sverige premiär den 5 mars på Folkets bio här i Stockholm på Zita biografen.

Shahrnush Parsipur är född 1946 i Teheran. Efter att avslutat gymnasium, utbildade hon sig till sociolog och därefter började hon arbeta på den iranska televisionen. År 1974 arresterades Parsipur för sitt politiska engagemang mot Shahen och tvingades två år senare att lämna Iran. Hon tillbringade två år i Frankrike där hon studerade filosofi och kinesiska. Redan vid 13-års ålder började Parsipur skriva noveller som publicerades i olika tidskrifter och tidningar. Sedan dess har hon publicerat ett tiotal romaner, fyra novellsamlingar och en sagobok för barn. Den kontroversiella romanen "Kvinnor utan män" skrevs 1974 men gavs inte ut först år 1989, då den förbjöds av den islamiska regimen med motiveringen att "boken var kränkande för samhällsnormerna och för att den propagerade för lösaktighet och lättfärdighet." Till följd av detta blev Parsipur häktad på nytt för en kortare tid.

År 1981 blev Parsipur arresterad utan grund och hon satt i Evin fängelset i Teheran tillsammans med sin äldre mor i fyra år och 7 månader.

Parsipur vann Hellman-Hammet priset år 1994 och hon har sedan dess förlängt sin vistelse i USA eller med andra ord har hon valt att fortsätta skiva utom räckhåll för de religiösa makthavarna.

Med en sagoberättares fantasi och en polemikers skärpa griper Parsipur sig an relationerna mellan könen i ett samhälle som präglas av konflikten mellan tradition och modernitet.

De fem kvinnorna som vi får lära känna i berättelsen får möjlighet att undkomma relationer och sedvänjor som normalt begränsar kvinnor i ett traditionellt samhälle. Huvudpersonerna leds till en metaforisk, magisk trädgård där de är fria att bestämma över sina egna öden. Berättelsen utspelar sig under år 1953, då en militärkupp iscensatt av den amerikanska säkerhetstjänsten, störtade den demokratiskt valde premiärministern Mossadeq och återinsatte shahen vid makten.

Parsipur erbjuder en fascinerande inblick i livet för kvinnorna som precis börjat upptäcka vad världen har att erbjuda dem om de är villiga att slåss för sina rättigheter på egen hand.

För mer information kan ni även se:

www.kulturhuset.stockholm.se/Shared/Dokument/Lararhandledning_Neshat.pdf
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kvinnor utan män
  2. +
  3. Sorgehögtid

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sorgehögtid av Simin Daneshvar (inbunden).

Köp båda 2 för 365 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Shahrnush Parsipur