Förnuft och känsla (cd-bok)
Fler böcker inom
Format
CD-bok
Språk
Svenska
Serie
S3H Klassiker
Inläsare
Marika Lagercrantz
Utgivningsdatum
2007-06-01
Upplaga
1
Förlag
Tundell Salmson audio
Översättare
Marie-Louise Elliott
Originaltitel
Sense and sensibility
Medarbetare
Salmson, Jenny (form)
Dimensioner
130 x 130 x 30 mm
Vikt
240 g
SAB
Hce
ISBN
9789185489060

Förnuft och känsla

(1 röst)
CD-bok,  Svenska, 2007-06-01

Slutsåld

Finns även som
Visa alla 8 format & utgåvor
ÄNTLIGEN SOM LJUDBOK!
Många generationers favoritroman: Förnuft och känsla av Jane Austen

Systrarna Elinor och Marianne är 19 och 17 år gamla när romanen Förnuft och känsla tar sin början. De har just drabbats av förlusten av sin far, vilket också leder till att de förlorar sitt älskade hem, som lämnas i arv till deras själviske halvbror. Med modern och lillasystern flyttar de till en annan trakt. För Elinor innebär det att hon tvingas bryta upp från den man som vunnit hennes hjärta. Marianne däremot finner sin älskade på den nya orten.

Båda förhållandena rymmer stor dramatik, men hanteras helt olika av de båda systrarna. Elinor, förnuftet - försöker dölja smärtan, när det står klart för henne att hennes älskade är bunden på annat håll. Marianne, känslan - går helt upp i sin förälskelse och bryr sig inte om att försöka dölja den för omvärlden. Fallet blir hårt när hon, sist av alla, förstår att hon misstagit sig på den älskades karaktär.

Jane Austen var bara 20 år när hon 1795 skrev denna sin första roman om kärlek och känslor, sedda från den unga männsikans horisont. Och hon vill inte lämna sina unga hjältinnor i sticket. Slutet blir trots allt lyckligt även om det inte - som i den populära filmen slutar med dubbelbröllop.

Den unga författarinnan ser på vuxenvärlden med både skepsis och humor; beskrivningen av den dryge och inbilske brodern, den förnäma och uttråkade lady Middleton eller den okonventionella, nyfikna men välvillga fru Jennings är obetalbara, mästerligt tolkade av Marika Lagercrantz.

"Sommaren 2006 satt jag och våra tre döttrar försjunkna framför TV:n och njöt av filmatiseringen av Förnuft och känsla. Solen sken utanför men inget kunde få oss att slita oss från systrarna och deras sökande efter kärlek.

Sen satt jag några ruggiga höstveckor i en studio och förundrade mej igen över hur den här historien griper tag i mej. Lyssna och betänk att Jane Austen är mycket ung när hon skriver romanen i ett helt annat samhälle än vårt och låt hennes drama och alla de personer som hon möter få skölja över er. De lever kvar i mej än. Drömmen om den romanstiska kärleken kanske verkar långt borta idag men sanningen är att drömmen nog sitter djupt i oss trots allt - bortom förnuft och modernitet.

Varma hälsningar
Marika Lagercrantz"
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jane Austen